Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 18:11

Μοναδική ελπίδα τα τουριστικά έσοδα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Μοναδική ελπίδα τα τουριστικά έσοδα

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την οικονομία, αν και ενθουσίασαν τον "ψυχαγωγικό Τύπο", δεν προκάλεσαν καμία αίσθηση στη διεθνή οικονομική κοινότητα, καθώς δεν υπάρχει έστω και ένας σοβαρός επενδυτής που θα πιστέψει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από 4% επειδή απλώς μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ.

Αντιθέτως, δεν είναι λίγοι οι εν δυνάμει επενδυτές που θα προβληματιστούν από την απουσία ουσιαστικού σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού συστήματος και της ΔΕΗ.

«Πολυπαραγοντική λύση σωτηρίας για τη ΔΕΗ θα παρουσιάσει στη Βουλή τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανησυχούν! Στον κόσμο των τετράγωνων κύκλων του κ. Χατζηδάκη, όπου οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχούν, οφείλουν να ανησυχούν -και μάλιστα πολύ- οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι» έγραψε ο Στέφανος Μάνος στο λογαριασμό του στο Facebook, προσπαθώντας να μετριάσει τον ενθουσιασμό της "ψυχαγωγικής δημοσιογραφίας" που υμνεί τις κυβερνητικές δηλώσεις, όπως υμνεί κάθε κυβέρνηση, από δημιουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Στην πραγματικότητα πάντως και ανεξάρτητα από την επιφανειακή παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να δίνει μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση των συμβόλων, με στόχο να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Γι’ αυτό θέλει να ξεμπλοκάρει το συντομότερο δυνατό την επένδυση στο Ελληνικό, στέλνοντας μήνυμα στις αγορές πως τελείωσε η εποχή των "μεγάλων εμποδίων" και ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα φθηνά επιτόκια δανεισμού, θα έχει την ευκαιρία να εξυπηρετήσει το χρέος της με χαμηλότερο κόστος και να χρηματοδοτήσει με τα ποσά που θα εξοικονομήσει έργα υποδομών, που είναι αναγκαία για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.

Θα καταφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει ώθηση στην οικονομία ή μετά από λίγους μήνες θα επιστρέψει στην αγορά η απογοήτευση; Το ερώτημα αυτό, που μένει αναπάντητο και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, θα απαντηθεί ουσιαστικά τους επόμενους μήνες στην αγορά, στην κοινωνία. Προσωπικά θεωρώ "δειλές" τόσο τις φοροελαφρύνσεις όσο και τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν. Κατά την ταπεινή μου άποψη χρειάζεται να μειωθούν σημαντικά τόσο οι φόροι όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. Αν δεν μειωθούν οι φόροι και οι εισφορές, ένα σημαντικό ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσει να είναι "μαύρο", αφού κανένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν πρόκειται να κάνει συνέταιρο στην τσέπη του ένα αναξιόπιστο κράτος.

Από εκεί και πέρα η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του τουριστικών εσόδων, που έχουν ακόμα μεγάλο περιθώριο αύξησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρόνια της ύφεσης ο τουρισμός διατήρησε ζωντανή την ελληνική οικονομία, καθώς οι αφίξεις διπλασιάστηκαν από 15 εκατ. ταξιδιώτες το 2010 σε 30,1 εκατ. το 2018. Επισήμως τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν από 9,6 δισεκατομμύρια το 2010 σε 15,6 δισεκατομμύρια το 2018 - αλλά όλοι γνωρίζουν ότι εξαιτίας της φοροδιαφυγής η "παράλληλη αγορά" ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη από τη νόμιμη.

Την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού και των αντίστοιχων εσόδων στην Ελλάδα την αποδεικνύουν τα στοιχεία του World Tourism Organization, σύμφωνα με τα οποία το 2018 οι αφίξεις στη Γαλλία άγγιξαν τα 89 εκατομμύρια, στην Ισπανία τα 83 εκατ., στην Ιταλία τα 62 εκατ., και στην Τουρκία τα 46 εκατομμύρια. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο οργανισμό, τα τουριστικά έσοδα στην Ισπανία το 2018 ήταν 74 δισ. δολάρια, στη Γαλλία 67 δισ., στην Ιταλία 49 δισ. και στη Γερμανία 43 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα ήταν υπερβολικό να ζητήσει κάποιος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να στοχεύσει την επόμενη πενταετία στα έσοδα της Ισπανίας. Δεν είναι όμως ανέφικτος ο στόχος να διπλασιάσει η Ελλάδα τα τουριστικά της έσοδα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορούν να αντιληφθούν τη νέα οικονομία και το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα αυτή την εποχή της έκρηξης του παγκόσμιου τουρισμού. Είμαι βέβαιος όμως ότι μόνο ο τουρισμός μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, για να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης που θα αναπληρώσουν το εισόδημα το οποίο χάθηκε κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα χάσουμε απλώς το χρόνο μας, αλλά και περισσότερα χρήματα από όσα έχουμε χάσει στη διάρκεια της ύφεσης από το 2008 μέχρι σήμερα.

 

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 13:01

NEWSLETTER