Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 14:26

Αναξιοποίητος πλούτος σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Δεν χρειάζεται να είσαι πολεοδόμος για να αντιληφθείς, με μία και μόνο ματιά στο χάρτη, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας είναι άρρηκτα συνδεμένη με την αξιοποίηση των εκτάσεων στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας και την Μπούκα Μεσσήνης.

Ούτε χρειάζεται να έχεις μεταπτυχιακό στις πολιτικές και τις νομικές επιστήμες για να αντιληφθείς ότι η πολεοδόμηση των δύο αυτών περιοχών δεν πρόκειται να ξεκινήσει χωρίς να καθοριστεί ο αιγιαλός.

Ομως για μια ακόμα φορά, η πολιτική και τοπική ηγεσία του νομού, αντί να ασκούν ουσιαστική πολιτική, καταθέτουν ερωτήσεις και εκδίδουν ψηφίσματα... με συνέπεια να μένει αναξιοποίητη η έκταση που θα μπορούσε να διπλασιάσει το ΑΕΠ της Μεσσηνίας.

Στην πραγματικότητα, μόνο οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας Σταύρος Μπένος και Παναγιώτης Νίκας δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας ενδεχόμενης πολεοδόμησης των παραθαλάσσιων αυτών εκτάσεων που εκτείνονται από τον ποταμό Αρι έως το Πεταλίδι.

Ο Σταύρος Μπένος έχει προτείνει από το 2013: «Στο επίκεντρο της νέας Καλαμάτας θα πρέπει να κυριαρχεί η απόδοση στους πολίτες του δυτικού παραλιακού μετώπου από το Νέδοντα έως τα Ζιγκιρέικα, με την πρόβλεψη ήπιων τουριστικών επενδύσεων και βιοκλιματικών κτηρίων. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μεγάλου οικολογικού κήπου σε όλο τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης, που θα αντικαταστήσει τους μικρούς κήπους που χάθηκαν και θα είναι ο τροφοδότης των τοπικών και υπερτοπικών αγορών».

Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας (και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου) Παναγιώτης Νίκας, επιχειρώντας να αποφύγει τις συγκρούσεις με τα μικροσυμφέροντα, προσπάθησε να ανοίξει το θέμα της πολεοδόμησης της Δυτικής Παραλίας συνδέοντάς την με τη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος. Οπως φαίνεται όμως, η προσπάθειά του θα μείνει άκαρπη επειδή το υπουργείο Υποδομών απορρίπτει την παραλιακή χάραξη του δρόμου.

Σε ένα σύγχρονο κράτος, τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης θα συζητούσαν κάθε μήνα για την πρόοδο των εργασιών πολεοδόμησης των παραθαλάσσιων εκτάσεών τους. Στη βαλκανική Μεσσηνία όμως, όταν δεν συζητούν για την τιμή του "πράσινου χρυσού", αποφασίζουν για "ρόδες" και "πανηγύρια".

Τόσοι είναι.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:25