Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 21:46

Κρατικοδίαιτος καπιταλισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Κρατικοδίαιτος καπιταλισμός

Επιχειρηματίας ορίζεται οποιοσδήποτε άνθρωπος προσπαθεί να βγάλει κέρδος πατώντας πάνω στην ιδέα του και παίρνοντας τα απαραίτητα ρίσκα.

Παντού στον κόσμο ισχύει ο παραπάνω ορισμός; Οχι φυσικά. Στην Ελλάδα ο επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν παίρνει κανένα ρίσκο, αφού το πολιτικό σύστημα του εξασφαλίζει επιδοτήσεις σε περίπτωση που η ιδέα του αποδειχθεί λανθασμένη.

Οποιος διαφωνεί, ας διαβάσει την απάντηση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για τις επιδοτήσεις του "Μορέα": "Τα συνολικά προβλεπόμενα έσοδα του έργου ακόμη και από τη βασική πρόβλεψη του έτους 2008 κατακρημνίστηκαν κατά 53%, λόγω της οικονομικής κρίσης παραβιάζοντας τους δείκτες κάλυψης των δανείων του έργου.

Αυτό το γεγονός οδήγησε στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης της Σ.Π. με πρόβλεψη της πρόσθετης επιδότησης λειτουργίας, η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του έργου".

Με απλά λόγια: Αναθεωρήσαμε τη σύμβαση και επιδοτούμε τον "Μορέα" επειδή ξέσπασε η οικονομική κρίση. Και με τι ποσό επιδοτούμε τον "Μορέα"; "Η πρόσθετη επιδότηση λειτουργίας είναι περιορισμένη και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβεί συνολικά ένα ποσό που ισοδυναμεί με 330 εκ. ευρώ" απαντάει ο κ. Καραμανλής. Πάλι καλά που δεν ξεπερνάει τα 330 εκ. ευρώ, λέει ουσιαστικά ο υπουργός στους πολίτες που πληρώνουν εκτός από πανάκριβα διόδια, την 4η ακριβότερη βενζίνη, τέλη κυκλοφορίας και φόρους για την επιδότηση του "Μορέα" προκειμένου να απολαύσουν έναν ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή όλα τα υπόλοιπα έχουν επισημανθεί χιλιάδες φορές χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός υπουργού, απλώς ρωτάμε: Αφού δεν παίρνει ρίσκο ο "Μορέας" γιατί να πάρει ο πατατοπαραγωγός ή ο ταβερνιάρης; Γιατί το κράτος δεν εγγυάται το εισόδημα οποιουδήποτε έχει μια ιδέα; Αν δημιουργήσω μια ενημερωτική ιστοσελίδα θα εγγυηθεί το κράτος το εισόδημά μου;

Μην περιμένετε άδικα απαντήσεις. Στον παρεοκρατικό κρατικοδίαιτο καπιταλισμό τα κορόιδα δουλεύουν μέχρι τα 67 και ο "Μορέας" παίρνει επιδοτήσεις.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:18

NEWSLETTER