Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2020 18:00

Σε συμπληγάδες με  ... αυτόματο πιλότο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Ε" στις 20 Αυγούστου 2020 με τίτλο "Ο χειμώνας έρχεται και ο σώζων εαυτόν σωθήτω" αφιερώνεται σε όσους έπεσαν από τα σύννεφα επειδή εξαπλώθηκε η Covid-19 με συνέπεια να οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε δεύτερο lockdown:

«Με τα πρώτα κρύα η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πανδημία σε κλειστούς χώρους, εκεί που κάθε φτέρνισμα ή βήξιμο από ένα απλό κρυολόγημα θα αντιμετωπίζεται καχύποπτα προκαλώντας πανικό.
Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση, ενώ την άνοιξη έλαβε έγκαιρα την απόφαση για lockdown, στη συνέχεια το καλοκαίρι έχασε όλες τις αποφασιστικές μάχες, με συνέπεια σήμερα να έχουμε καθημερινά περισσότερα κρούσματα από όσα είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Δυστυχώς επίσης, πολλοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επιπόλαια τον κορονοϊό, πιστεύοντας ότι δεν θα αρρωστήσουν επειδή έχουν γερή κράση... Την ίδια επιπόλαιη και ταυτόχρονα επικίνδυνη αντίληψη φαίνεται ότι έχουν και πολλοί τοπικοί άρχοντες ή opinion leaders, που αρνούνται να φορέσουν μάσκα δίνοντας το κακό παράδειγμα στους πολίτες.
Αν στο παζλ της επικίνδυνης επιπολαιότητας προστεθούν αφενός η αδυναμία εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και αφετέρου η χαλαρότητα με την οποία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τέλεια καταιγίδα.
Ειλικρινά θα ήθελα να κλείσω το άρθρο με μια αισιόδοξη πρόβλεψη. Οι εικόνες που βλέπω όμως καθημερινά με τρομάζουν, γι’ αυτό κλείνοντας δεν μπορώ παρά να γράψω "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"».
Δυστυχώς και ως συνήθως το άρθρο αγνοήθηκε κι όλοι συνέχισαν «να αντιμετωπίζουν επιπόλαια τον κορονοϊό, πιστεύοντας ότι δεν θα αρρωστήσουν επειδή έχουν γερή κράση». Προσωπικά κουράστηκα να συγκρούομαι με όσους δεν τηρούσαν τα μέτρα – και αισθάνθηκα, για δεύτερη φορά μετά το διαβόητο δημοψήφισμα του 2015, ότι ο ορθολογισμός έχει χάσει τον πόλεμο από τις... ψεκασμένες δυνάμεις. Κυρίως όμως απογοητεύτηκα, για δεύτερη φορά μετά το διαβόητο δημοψήφισμα του 2015, από τη σιωπή των ελίτ, που παρατηρούσαν απαθείς τις ψεκασμένες δυνάμεις να επελαύνουν χωρίς αντίσταση.
Σε κάθε περίπτωση και για να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown, καλό θα είναι κάποια στιγμή η αντιπολίτευση, και κυρίως η Αριστερά, να σταματήσει πια το παραμύθι της ενίσχυσης του ΕΣΥ και να προτείνει, αν φυσικά έχει, μέτρα περιορισμού του κορονοϊού πριν οι ασθενείς φτάσουν να χρειαστούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την ώρα που στην Ευρώπη καταρρέουν πολυδάπανα συστήματα υγείας όπως της Γερμανίας, είναι τουλάχιστον ανόητο εδώ να επικεντρωθεί η προσπάθεια στη θεραπεία της νόσου και όχι στην πρόληψή της. Από εκεί και πέρα, αν η αντιπολίτευση θέλει να έχουν η Ελλάδα και η Γερμανία ίσο αριθμό ΜΕΘ ανά 1.000 κατοίκους, θα πρέπει και να προτείνει αύξηση των φόρων ή μείωση άλλων δαπανών (της παιδείας, της άμυνας κ.λπ.) προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία τους. Ετσι κι αλλιώς όλοι ξέρουμε πλέον ότι «λεφτά υπάρχουν» μόνο στην παράλληλη αγορά των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιβιώνουν επειδή δεν πληρώνουν φόρους. Σε αυτές τις συνθήκες, η μόνιμη πρόταση ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας αντί εφαρμογής των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, ισοδυναμεί με πολλαπλά lockdown, που τελικώς θα οδηγήσουν σε νέα χρεοκοπία την ελληνική οικονομία.
Ανεξάρτητα όμως από τις επιμέρους ευθύνες της αντιπολίτευσης και την ψηφοθηρική στάση της, υπεύθυνη τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την πορεία της οικονομίας είναι η κυβέρνηση. Και δυστυχώς, από το καλοκαίρι και μετά η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη του λαϊκισμού για να μη δυσαρεστήσει την εκλογική της πελατεία. Οι υπουργοί εμφανίζονται μόνο για να μοιράσουν χρήματα και υποσχέσεις, ενώ γίνονται άφαντοι αν τύχει η «στραβή στη βάρδια τους». Μάλλον πιστεύουν ότι θα μείνουν για πάντα στην εξουσία επειδή οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα από τις «ψευδαισθήσεις» του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Προφανώς όμως δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν περνάς με αυτόματο πιλότο από τις συμπληγάδες της Covid-19 και της κρίσης με την Τουρκία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή είχαν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο να φύγουν με ελικόπτερο για να μην έχουν την τύχη του Μουαμάρ Καντάφι ή του Νικολάε Τσαουσέσκου, απλώς θα... κυβερνούσαν εφαρμόζοντας τα δυσάρεστα μέτρα που απαιτούνται για να αποφευχθεί η καταστροφή.

 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 09:52