Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 13:42

Ελεγχοι για τα μάτια του κόσμου

Γράφτηκε από τον

Ελεγχοι για τα μάτια του κόσμου

«Καρπούς αποδίδουν για μία ακόμη φορά οι  συστηματικοί και εντατικοί έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ, που συνεχίζονται με εντολή του υπουργού Σπήλιου Λιβανού με σκοπό την προστασία παραγωγών και καταναλωτών...».

Με αυτή φράση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε την ανακοίνωση για το "μαϊμού" ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα που διέθετε κρητική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καταρχάς, πριν καν σχολιάσουμε την είδηση, θα πρέπει να σχολιάσουμε τους δήθεν "συστηματικούς και εντατικούς ελέγχους", που μόνο γέλια προκαλούν στους επιτήδειους που πλουτίζουν σε βάρος όλων των Ελλήνων παραγωγών – και όχι μόνο των Μεσσηνίων. Ολοι γνωρίζουμε ότι έλεγχοι γίνονται μόνο για τα μάτια του κόσμου, και ότι οι επιτήδειοι βαφτίζουν τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα με όποιο όνομα… αρέσει στους καταναλωτές. Και μη μου πείτε ότι αυτά τα κάνουν μόνο οι λούμπεν μεγαλέμποροι, γιατί θα σας υπενθυμίσω πως και ο ταβερνιάρης της διπλανής πόρτας δεν διστάζει να βαφτίσει “φέτα” το λευκό τυρί που πουλάει σε ντόπιους και επισκέπτες. Κάπως έτσι και ο μανάβης της διπλανής πόρτας πουλάει όλο το χρόνο βατικιώτικα κρεμμύδια, ενώ τους περισσότερους μήνες του έτους, πραγματικά ντόπια κρεμμύδια δεν βρίσκεις ούτε στα Βάτικα.

Η ελληνική αγορά προϊόντων του πρωτογενούς τομέα είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη, αλλά ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί του κρατικού παρεμβατισμού, αντί να ζητούν διαρκείς ελέγχους, αγοράζουν φρούτα και λαχανικά χωρίς ποτέ να ρωτήσουν πότε ραντίστηκαν για τελευταία φορά. Σε αυτό το πλαίσιο είναι τουλάχιστον αστεία η προσπάθεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να πείσει για τους "συστηματικούς και εντατικούς ελέγχους" στη διεθνή αγορά. Σε κάθε περίπτωση και για να μη μακρηγορούμε, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και να δημιουργήσει έναν σοβαρό ελεγκτικό μηχανισμό, τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς αγοράς.

Διαφορετικά τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα θα συνεχίσουν να δυσφημούνται και να χάνουν την αξία τους, εξαιτίας όσων πιστεύουν πως... διαφημίζεται η Καλαμάτα με βαρελίσιες ελιές Καλαμών από την Τουρκία.

lathanasis@gmail.com

Θάνασης Λαγός