Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 13:51

Το ελαιόλαδο στους δρόµους του κρασιού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Η αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Μεσσηνία την τελευταία πενταετία θυµίζει τους πιονιέρους του κλάδου της οινοποιίας, οι οποίοιξεκίνησαν τις προηγούµενες δεκαετίες τον µαραθώνιο που καταξίωσε το ελληνικό κρασί στην παγκόσµια αγορά".

Τα παραπάνω γράφαµε τον Ιανουάριο στο άρθρο µε τίτλο "Μια Costa Navarino για το ελαιόλαδο;" και προσθέταµε: "Οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί έχουν να διδαχτούν πολλά από τον κλάδο της οινοποιίας, στους τοµείς της ποιότητας, της τυποποίησης, της αποθήκευσης, της πιστοποίησης, της προβολής, της διαφήµισης, της εξεύρεσης αγορών, και φυσικά της δηµιουργίας επισκέψιµων χώρων, όπως αυτοί των οινοποιών που βρίσκονται στους «∆ρόµους του κρασιού»".

Ο πρόεδρος του Αthena International Olive Oil Competition Ντίνος Στεργίδης δήλωσε πριν λίγες ηµέρες στο "Αθηνόραµα": "Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σήµερα εκεί που ήταν το ελληνικό κρασί πριν από 30 χρόνια, µε τα ίδια περίπου προβλήµατα σε επίπεδο παραγωγής, εµπορίας, οργάνωσης αγοράς και επικοινωνίας. Το ευχάριστο είναι ότι δεν θα χρειαστούν άλλα τόσα για να φτάσει το ελαιόλαδο εκεί που είναι σήµερα το κρασί και αυτό γιατί ξεκινά από την αφετηρία µε µερικά τεράστια ατού, όπως λ.χ. το γεγονός πως είµαστε η Νο1 χώρα, µακράν, στην κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου, η Νο3 χώρα σε εκτάσεις και σε παραγωγή και η χώρα µε το µεγαλύτερο ποσοστό εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σε σύνολο παραγωγής. Εκτιµώ πως µέσα στα επόµενα 10 χρόνια θα επέλθουν συνταρακτικές αλλαγές στην αγορά του ελαιολάδου στην Ελλάδα: Ο αριθµός των τυποποιηµένων ελαιολάδων από µικρούς παραγωγούς θα εκτοξευθεί και ο Έλληνας καταναλωτής θα µάθει να τα χρησιµοποιεί και θα τα υιοθετήσει. Το ελαιόλαδο έχει πολλά να µάθει από το κρασί σε ό,τι αφορά την επικοινωνία. Εκείνο που επείγει είναι να δηµιουργήσει το δικό του «αφήγηµα», βασισµένο, όπως του κρασιού, σε στοιχεία προέλευσης (εδαφοκλιµατολογικές συνθήκες), ιστορίας, ποικιλίας ελιάς, ανθρώπινης παρέµβασης και, φυσικά, γεύσης. Ένα επόµενο µεγάλο βήµα για το ελληνικό ελαιόλαδο θα ήταν να µπει στα πολύ καλά εστιατόρια της χώρας, όχι σε αυτά τα µικρά φιαλίδια, αλλά µέσω olive oil lists, ανάλογες µε τις wine lists, όπως συµβαίνει στην Ισπανία και στην Ιταλία".

Κλείνουµε µε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Μεσσηνία: "Οπως καλή ώρα το κάνουµε µε τα οινοποιεία µας, αύριο θα το κάνουµε και µε το λάδι έτσι ώστε να µπορέσουµε να προσφέρουµε και υπηρεσίες στον πρωτογενή µας τοµέα που θα στηρίζονται και θα πρέπει να στηρίζονται -γιατί όχι αποκλειστικά- σε παραγωγή του πρωτογενούς τοµέα, έτσι ώστε όταν οι επισκέπτες µας γυρίσουν στις χώρες τους να αναζητούν τα προϊόντα µας και όταν δεν θα βρίσκονται στην Ελλάδα".

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός