Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 12:54

Πού είναι ο ιατρικός τουρισμός, πατριώτες;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

«Σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς ιατρικού τουρισμού στον κόσμο έχει εξελιχθεί η Τουρκία.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ιατρικοί τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα πέρυσι, αριθμός ο οποίος αυξήθηκε σε περίπου 700.000 άτομα, με την προσθήκη εκείνων που επέλεξαν τη χώρα για ανάγκες πλαστικής χειρουργικής».

Η είδηση αυτή, σε οποιαδήποτε χώρα που εξάγει γιατρούς και νοσηλευτές σε όλη την Ευρώπη, θα προκαλούσε κινητοποίηση όλων των κοινωνικών εταίρων, με στόχο τόσο την αναστροφή του brain drain όσο και την ενίσχυση του εθνικού εισοδήματος με προσέλκυση επισκεπτών για ιατρικό τουρισμό από όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα όμως, οι πολιτικοί ασχολούνται κυρίως με την επανεκλογή τους. Γι’ αυτό μιλούν μόνο γενικώς και αορίστως για ιατρικό τουρισμό, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Αν οι πολιτικοί ήθελαν πραγματικά να αναστρέψουν το brain drain και να ενισχύσουν το εθνικό εισόδημα, θα παρείχαν ισχυρά κίνητρα για την ίδρυση ιδιωτικών πολυκλινικών, στις οποίες όχι μόνο οι Ευρωπαίοι αλλά και οι ομογενείς από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία -τουλάχιστον- θα μπορούσαν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με ιατρικές εξετάσεις ή επεμβάσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οριστεί ένας χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τις ιατρικές υπηρεσίες που θα προσφέρονταν από επιχειρήσεις, οι οποίες επενδύουν πάνω από 5 εκ. ευρώ σε κτηριακές υποδομές και εξοπλισμό για τη δημιουργία κλινικών. Οι κλινικές αυτές, ως αντισταθμιστικό όφελος για τις φοροαπαλλαγές, θα μπορούσαν να προσφέρουν δωρεάν υγειονομικές υπηρεσίες σε Έλληνες ασφαλισμένους, σε ένα ποσοστό που θα αγγίζει το 10% της συνολικής τους πελατείας.

Με αυτό τον τρόπο, μεταξύ άλλων θα βελτιωνόταν η δημόσια υγεία χωρίς πρόσθετες κρατικές δαπάνες. Ειδικά η Πελοπόννησος θα μπορούσε να διεκδικήσει και να εφαρμόσει ειδικό χωροταξικό για τον ιατρικό τουρισμό, προβάλλοντας τον κορεσμό των ανεπτυγμένων περιοχών. Ειδικότερα ο Δήμος Καλαμάτας θα μπορούσε να οριοθετήσει στην ενδοχώρα του ειδικές ζώνες ανάπτυξης κλινικών και να τις προβάλει στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών από τον Διεθνή Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» και από την οργανωμένη παραλία της πόλης.

Και επειδή αύριο θα γιορτάσουμε τα 202 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας απ’ τον οθωμανικό ζυγό, καλό είναι να θυμίσει κάποιος στους τοπικούς άρχοντες ότι πατριώτης δεν είναι όποιος βγάζει δεκάρικους λόγους σε εθνικές γιορτές και συνέδρια. Πατριώτης είναι όποιος αυξάνει το εθνικό εισόδημα δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους νέους επιστήμονες, ώστε να μην αναγκαστούν κάποια στιγμή αργότερα να εργαστούν στις μονάδες ιατρικού τουρισμού της… Τουρκίας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 12:56