Δευτέρα, 05 Μαϊος 2014 12:05

Πέφτοντας από τα σύννεφα σε επικίνδυνα λούνα παρκ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Πέφτοντας από τα σύννεφα   σε επικίνδυνα λούνα παρκ

Ο θάνατος του 13χρονου αγοριού στο λούνα παρκ του Ελληνικού έριξε για μια ακόμα φορά τους Ελληνες από τα σύννεφα, αλλά προφανώς δεν θα τους εμποδίσει να ξαναψηφίσουν όσους συνεργάζονται ανεξέλεγκτα με τις μαφίες των πανηγυριών και των υπαίθριων χώρων προκειμένου να γεμίσουν τα δημοτικά ταμεία και τις κάλπες. 

Ετσι και αλλιώς μετά από κάθε τραγωδία οι Ελληνες πέφτουν από τα σύννεφα παριστάνοντας ότι δεν γνωρίζουν τίποτα ούτε για το έγκλημα ούτε για τους δολοφόνους. Αυτή τη φορά οι "αιθεροβάμονες" παριστάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα ούτε για τη μαφία των πανηγυριών και των λούνα παρκ, ούτε για τη συνεργασία της με τους δημοτικούς άρχοντες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

Για την ιστορία και μόνο, το 2010 έγραφα με αφορμή έκτροπα για το πανηγύρι της Υπαπαντής: Οι μικροπωλητές των πανηγυριών έχοντας εξασφαλίσει πολιτικές πλάτες, λειτουργούν με όρους μαφίας και αλίμονο σε όποιον αντισταθεί στην παράνομη δράση τους. Πώς απέκτησαν πολιτικούς προστάτες οι μικροπωλητές; Παζαρεύοντας τις ψήφους δεκάδων φτωχοδιαβόλων συμφωνούν με διεφθαρμένους πολιτικούς ώστε να απολαμβάνουν το προνόμιο της ατιμωρησίας. Αν νομίζετε ότι συνδιαλέγονται με δευτεροκλασάτους πολιτικούς είστε πολύ γελασμένοι. Μιλούν τουλάχιστον με γραμματείς κοινοβουλευτικών ομάδων και δεν διστάζουν να το πουν σε όποιον επιχειρήσει να αντισταθεί στα έκνομα συμφέροντά τους. Ετσι οι “αρχηγοί” των μικροπωλητών αποκτούν ασυλία και μπορούν να ασκήσουν την παράνομη δραστηριότητά τους. Τι κάνουν; Είναι κοινό μυστικό ότι ενοικιάζουν ομαδικά τις θέσεις στα πανηγύρια και στη συνέχεια τις επινοικιάζουν με ακριβότερο μίσθιο στους μικροπωλητές. Ετσι η μαφία των πανηγυριών εξασφαλίζει έσοδα για να τα επενδύσει στις υπόλοιπες δραστηριότητές της με στόχο να επεκτείνει τη δράση της. Τι κάνουν οι τοπικοί αρχές; Συμμετέχουν παθητικά στην παρανομία νοικιάζοντας τις θέσεις των πανηγυριών στους αρχηγούς της μαφίας. Αλλοτε στο όνομα της αύξησης των δημοτικών εσόδων και άλλοτε στο όνομα της χρηματοδότησης της δημοφιλούς τοπικής ομάδας, οι άρχοντες κάνουν τα στραβά μάτια και τα... πανηγύρια συνεχίζονται".

Δεν τα γνώριζε όλα αυτά ο δήμαρχος του Ελληνικού; Τα γνώριζε, όπως τα γνωρίζουν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι που κάνουν τα "στραβά μάτια" νοικιάζοντας χώρους για τη διοργάνωση πανηγυριών και την εγκατάσταση λούνα παρκ, χωρίς να ελέγχουν αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί τι θα συμβεί αν ξεσπάσει πυρκαγιά στις εύφλεκτες παράγκες των πανηγυριών την ώρα που βρίσκονται εκεί χιλιάδες άνθρωποι; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε ότι είναι απίθανο να συμβεί δυστύχημα, ρωτήστε τους τοπικούς άρχοντες ποιος  κάνει τις απίθανες ηλεκτρολογικές συνδέσεις, ποιος τις ελέγχει και γενικότερα ποιος ελέγχει αν τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας. Η πιθανότερη απάντηση που θα λάβετε, θα μιλά για το "δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο" που δεν επιτρέπει ουσιαστικούς ελέγχους και για το οποίο ευθύνεται ο… Χατζηπετρής.  

Εννοείται ότι δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει μόνο για την ασφάλεια των πανηγυριών και των λούνα παρκ. Υπάρχει και για τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής που πρέπει να πληρούν οι καφετέριες, οι ταβέρνες, τα μπαρ, τα κλαμπ και γενικότερα τα καταστήματα στα οποία συναθροίζεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Γι' αυτό μπορούν και λειτουργούν κλαμπ χωρίς εξόδους κινδύνου, ταβέρνες χωρίς πυροσβεστήρα, καφετέριες με τριτοκοσμικές ηλεκτρολογικές συνδέσεις και μπαρ που πουλάνε ποτά… δυναμίτες. Γι' αυτό επίσης κανένας δεν ελέγχει αν είναι ασφαλείς οι ομπρέλες των καταστημάτων στις παραλίες ή αν θα σκοτωθούν άνθρωποι στο πρώτο μπουρίνι. Σε κάθε περίπτωση αν συμβεί το "μοιραίο", οι Ελληνες θα πέσουν για μια ακόμα φορά από τα σύννεφα και οι τοπικοί άρχοντες θα επιρρίψουν για μια ακόμα φορά τις ευθύνες στο δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο που ως γνωστόν θέσπισε ο… Χατζηπετρής. 

 Από εκεί και πέρα δεν έχει καμία σημασία αν ο δήμαρχος του Ελληνικού είναι ΣΥΡΙΖΑ, δεξιός ή ΠΑΣΟΚ. Εκτός σπάνιων εξαιρέσεων δεξιοί και αριστεροί τοπικοί άρχοντες, εκμεταλλευόμενοι το δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο,  λειτουργούν πανομοιότυπα νοικιάζοντας χώρους σε ανεξέλεγκτες επιχειρήσεις και κάνοντας τα στραβά μάτια σε παρανομίες που μπορεί να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και εκατοντάδες δεξιοί και αριστεροί διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών που σιωπώντας διατηρούν την θέση τους για να μπορούν στη συνέχεια να συνεχίσουν την καριέρα τους στα… ψηφοδέλτια. Ετσι και αλλιώς δεξιοί και αριστεροί έχουν άλλες προτεραιότητες και γι' αυτό κανένας δεν θέλει να καταργήσει το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο που επέτρεψε στις συμμορίες να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο επικίνδυνο λούνα παρκ. Καλή… πτώση από τα σύννεφα. 

lathanasis@lagos

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Μαϊος 2014 12:10

NEWSLETTER