Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 17:14

Εξαγορά χρόνου με ρυθμίσεις οφειλών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οταν διαβάζεις πως η κυβέρνηση παρατείνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για 2 έτη ακόμα ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να την καταργήσει, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι το πολιτικό θέατρο του παραλόγου όχι μόνο θα συνεχιστεί μέχρι ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας αλλά και ότι εσύ θα πληρώσεις ακριβά την πορεία προς την πτώχευση. 

Ετσι κι αλλιώς η έκτακτη εισφορά που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2010 τείνει να γίνει μόνιμη και την ίδια ώρα κανένας πολιτικός φορέας δεν διαθέτει τη βούληση και την ισχύ που απαιτείται για να συγκρουστεί με τις κρατικοδίαιτες δυνάμεις της παρακμής. Γι' αυτό εσύ και εγώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε έκτακτη εισφορά για να μην απολυθούν οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας του Δημοσίου που προσλήφθηκαν με πλαστά πτυχία. Γι' αυτό εσύ και εγώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε έκτακτη εισφορά για να συνεχιστεί η λειτουργία των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων που ροκανίζουν επιδοτήσεις και θαλασσοδάνεια ή επιβιώνουν κλέβοντας το ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν θέλει να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της παρακμής για να μην δυσαρεστήσει τους κομματικούς πελάτες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Οπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, έτσι και η σημερινή θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διατηρήσει τόσο το κράτος -  πατερούλη όσο και τον ευρύτατο δημόσιο τομέα που καταπνίγει κάθε προσπάθεια υγιούς οικονομικού ανταγωνισμού. Για να πετύχει το στόχο της η κυβέρνηση θα διατηρήσει την υψηλή φορολογία αφού δεν μπορεί να βρει πόρους από άλλη πηγή για να χρηματοδοτήσει το κράτος - λάφυρο και τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οσο λοιπόν αντέχουν τα συνήθη υποζύγια, η κυβέρνηση θα τα αρμέγει για να θρέψει τους κηφήνες της διαφθοράς και της παρακμής. 

Οι αριθμοί όμως δείχνουν ότι τα συνήθη υποζύγια δεν αντέχουν άλλο βάρος. Για αυτό καθημερινά μειώνεται ο αριθμός των συνεπών φορολογούμενων και αυξάνει ο αριθμός των οφειλετών. Υπενθυμίζουμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν πλέον τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο πρώτο εννεάμηνο του 2014 οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους νέους φόρους ύψους 9,68 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,029 δισ. ευρώ μέσα στο Σεπτέμβριο. Πλέον πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μόνο όσοι δεν μπορούν να κρύψουν το εισόδημα ή τα ακίνητά τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και… συμπάθεια ανακοινώνοντας νέες ρυθμίσεις. Εκτιμώ ότι το μόνο που θα καταφέρει είναι να στείλει περισσότερους ψηφοφόρους στο ΣΥΡΙΖΑ αφού έτσι κι αλλιώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πάντα τη δυνατότητα να πλειοδοτεί σε ανέξοδες υποσχέσεις αφού δεν καλείται να εφαρμόσει άμεσα τα υπεσχημένα. Οταν θα κληθεί να τα εφαρμόσει θα πει ότι παρέλαβε “καμένη γη” και ότι τα ταμεία είναι πιο άδεια από όσο περίμενε και έτσι θα κερδίσει πολιτικό χρόνο όπως κέρδισαν και όλες οι κυβερνήσεις που παρέλαβαν άδεια ταμεία και καμένη γη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήτες δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εξαγοράζουν πολιτικό χρόνο με ευρωπαϊκούς πόρους και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Στο εσωτερικό μέτωπο εξαγοράζουν χρόνο και ψήφους κάνοντας ρυθμίσεις και διορισμούς ομήρων μακράς διαρκείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εννοείται ότι οι πελάτες της κομματοκρατίας θα ψηφίσουν όποιον υποσχεθεί ρύθμιση χρεών αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό παράθυρο για διαγραφή των οφειλών και κατάργηση των έκτακτων εισφορών. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό υπόσχεται κατάργηση της έκτακτης εισφοράς χωρίς να μπει στον κόπο να μας ανακοινώσει αν θα περικόψει ισόποσες δαπάνες ή θα επιβάλει ισοδύναμους φόρους για να ισοσκελίσει την απώλεια του 1,5 δισ. ευρώ που συνεπάγεται η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς για τη διετία 2015 -2016. Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά (όχι για να μην παρεξηγηθώ από τους Συριζαίους αλλά για να τονίσω την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από όσα έκαναν τα προηγούμενα χρόνια όλες οι παρατάξεις της μείζονος κοινοβουλευτικής μειοψηφίας που έγιναν… πλειοψηφία. Εξαγόρασαν ψήφους πουλώντας υποσχέσεις και όταν κατέκτησαν την εξουσία εξαγόρασαν χρόνο κάνοντας ρυθμίσεις και διορισμούς ομήρων με συμβάσεις ορισμένου. Ο Αλέξης Τσίπρας απλώς ακολουθεί αυτή την πετυχημένη συνταγή και βιάζεται να παραλάβει από τα χέρια του Αντώνη Σαμαρά τη βόμβα χρέους. Θα προσπαθήσει όπως και ο κ. Σαμαράς να εξαγοράσει χρόνο με ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας και ρυθμίσεις οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν ο Αλέξης Τσίπρας σταθεί τυχερός, όπως στέκεται μέχρι τώρα ο Αντώνης Σαμαράς, θα παραδώσει με τη σειρά του τη βόμβα χρέους σε έναν ακροδεξιό πρωθυπουργό. Αν σταθεί άτυχος… ούτε ψύλλος στον κόρφο του αφού κάποιος θα πρέπει να θυσιαστεί για να μπορεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να υπόσχεται κρατικοποιήσεις τραπεζών που δεν έκανε ο ρεβιζιονιστής Αλέξης. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της "Ε" στις 25 Οκτωβρίου 2014)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 17:18