Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 17:01

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανανέωση 

Γράφτηκε από τον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανανέωση 

Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για πραγματική ανανέωση όχι μόνο παραμένει κυρίαρχο, αλλά αναμένεται να καθορίσει και σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων χρόνων.

Αρχικά το αίτημα αυτό εκφράστηκε με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερις αναμετρήσεις, αλλά τώρα λαμβάνει μεγαλύτερη διάσταση αφού εκφράζεται από το κατά γενική ομολογία γερασμένο και συντηρητικό εκλογικό σώμα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. 

Οπως φαίνεται ακόμα και οι πιο συντηρητικοί δεξιοί παραδέχονται πλέον ότι έκλεισε ο πολιτικός κύκλος του 20ού αιώνα και αναζητούν πρόσωπα τα οποία μπορούν τουλάχιστον να αντιληφθούν τις ανάγκες της νέας εποχής. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι πριν τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία δεν πίστευα ότι οι συντηρητικοί “γαλάζιοι” ψηφοφόροι θα επιλέξουν για πρόεδρο του κόμματος τον υποψήφιο που είχε υπερψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων, ενώ οι άλλοι υποψήφιοι και οι πρώην πρόεδροι είτε κρύβονταν είτε καταψήφιζαν το νομοσχέδιο. Τελικώς όμως αποδείχθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφουγκράστηκε καλύτερα από τους συνυποψηφίους του την ανάγκη για ανανέωση και την εξέφρασε με σύγχρονο τρόπο κατά την προεκλογική περίοδο, νικώντας κατά κράτος τους αντιπάλους του στο Διαδίκτυο. Αντιθέτως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις του, εμφανίστηκε να εκφράζει τον καραμανλικό ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του 1980 και τη γαλάζια εκδοχή του… ΠΑΣΟΚ που έκλεισε τον κύκλο της το 2009. Πίστευε ότι έτσι θα γοητεύσει το σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων αλλά λογάριαζε χωρίς να υπολογίσει την απουσία των ακροδεξιών που έχουν πάει μόνιμα στη Χρυσή Αυγή και τους δεξιούς που ακούν ΣΥΡΙΖΑ και τρέχουν να ψηφίσουν τον… αντίπαλό του. Δεν θα ήταν υπερβολή να γραφτεί ότι ο κ. Μεϊμαράκης πλήρωσε το χέρι συνεργασίας που έτεινε προς τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ πριν τις εθνικές εκλογές. 

Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι πολλοί θα επιχειρήσουν να μειώσουν το γόητρο του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας τον για νεποτισμό, για συνεργασία με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και για παλιούς σκελετούς στο ντουλάπι από την εποχή του σκανδάλου Siemens.  Ακόμα περισσότεροι θα δυσκολευτούν να τον εμπιστευτούν πριν ανανεώσει το γερασμένο ηλικιακά και πολιτικά στελεχιακό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση όμως η εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες διατηρώντας παράλληλα την Κεντροδεξιά ζωντανή στη διεκδίκηση της εξουσίας. Τα υπόλοιπα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 16:47