Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 12:46

ΝΑΤΟ: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Μαρκ Ρούτε

ΝΑΤΟ: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Μαρκ Ρούτε

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ επέλεξαν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε νέο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας.

Ο διορισμός του Ρούτε θεωρούνταν κάτι τυπικό αφού ο μοναδικός αντίπαλός του, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αποσύρεται από την κούρσα, αφού δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη.

Στόλτενμπεργκ: “Είναι ένας αληθινός υπερατλαντιστής”
Την επιλογή του Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία του ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, «ο Μαρκ είναι ένας αληθινός υπερατλαντιστής, ισχυρός ηγέτης και δημιουργός συναίνεσης. Του εύχομαι κάθε επιτυχία καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι αφήνω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια».

Τo Βορειοατλαντικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διορίσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ως τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο Μαρκ Ρούτε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Γενικού Γραμματέα την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήξει η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από δέκα χρόνια στο τιμόνι της Συμμαχίας.

Τα συγχαρητήριά της στον Μαρκ Ρούττε, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

«Η ηγεσία και η εμπειρία σου θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αναμένω να συνεργαστώ μαζί σου για την περαιτέρω ενίσχυση της σύμπραξης ΕΕ-ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Πηγή: news247.gr