Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2024 14:42

Στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν το Νόμπελ Ιατρικής

Στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν το Νόμπελ Ιατρικής

Ο Βίκτορ Άμπρος και ο Γκάρι Ρούβκουν κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, μια θεμελιώδη αρχή που διέπει τον τρόπο ρύθμισης της γονιδιακής δραστηριότητας.

Η επιτροπή του Νόμπελ είπε ότι η ανακάλυψή τους «αποδεικνύεται θεμελιωδώς σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται και λειτουργούν οι οργανισμοί».

Ο Βίκτορ Άμπρος (γεννημένος το 1953 στο Νιου Χάμσαϊρ ) είναι Αμερικανός αναπτυξιακός βιολόγος που ανακάλυψε το πρώτο γνωστό microRNA (miRNA). Είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Ο Γκάρι Ρούβκουν (γεννημένος το 1952 στην Καλιφόρνια ) είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Ο Ρούβκουν ανακάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο το lin-4 , το πρώτο microRNA (miRNA) που ανακαλύφθηκε από τον Βίκτορ Άμπρος, ρυθμίζει τη μετάφραση των αγγελιαφόρων RNA μέσω ατελούς ζεύγους βάσεων και ανακάλυψε το δεύτερο miRNA, let-7.

Οι ανακοινώσεις για την απονομή και των άλλων βραβείων Νόμπελ συνεχίζονται με το βραβείο φυσικής την Τρίτη, της Χημείας την Τετάρτη και της Λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών στις 14 Οκτωβρίου.

Πηγή: ertnews.gr