Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 09:11

Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας: Την γλίτωσε με παραγραφή έμπορος σύκων

Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας: Την γλίτωσε με παραγραφή έμπορος σύκων

 

Ενοχος για απάτη 98.525 ευρώ σε βάρος της Συκικής γιατί παρέλαβε αλλά δεν πλήρωσε τρία φορτία σύκων, κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας Κερκυραίος έμπορος, όμως η πράξη μετατράπηκε σε πλημμέλημα και παραγράφηκε, οπότε το δικαστήριο έπαψε την ποινική δίωξη εναντίον του.

Ο εν λόγω κατηγορούμενος αν και φυγόδικος εκπροσωπήθηκε στη δίκη από δικηγόρο, ο οποίος υποστήριξε ότι ο εντολέας του δεν πλήρωσε τις παραγγελίες γιατί η αυστριακή εταιρεία που θα έπαιρνε τα σύκα τα βρήκε ελαττωματικά και ακύρωσε τη συμφωνία. Νωρίτερα ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή του ή εναλλακτικά τη μετατροπή της κατηγορίας στην πλημμεληματική της μορφή, καθώς έκρινε πως δεν στοιχειοθετείτο η απάτη που επικαλούντο στην προσφυγή τους οι παράγοντες της Συκικής. Είπε μάλιστα στην αγόρευσή του πως από την ακροαματική διαδικασία και τις καταθέσεις των εκπροσώπων της Συκικής προκύπτει και δική τους ευθύνη ως προς την επιμέλειά τους στην τήρηση των κανόνων, όσον αφορά τις παραγγελίες και τις πληρωμές των φορτίων. 

ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ 

Ο κατηγορούμενος, που όπως ειπώθηκε από το συνήγορό του είναι γιος πρώην βουλευτή Κέρκυρας και γνωστός επιχειρηματίας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το εμπορικό τμήμα της συνεταιριστικής οργάνωσης τον Οκτώβριο του 2011 και συστήθηκε ως ο νόμιμος εκπρόσωπος κυπριακής εταιρείας, με πελάτες σε όλη την υφήλιο. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των πολιτικών εναγόντων, κατάφερε και τους έπεισε με τις γνώσεις του ότι κατέχει άριστα το τι γίνεται στη διεθνή αγορά σύκου, πείθοντάς τους πως στο πρόσωπό του βρήκαν έναν αξιόπιστο επιχειρηματία για να τους ανοίξει νέους δρόμους στις αγορές του εξωτερικού. Οι ίδιοι -σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις τους- έλεγξαν αν η εταιρεία είναι υπαρκτή και αφού βεβαιώθηκαν έκλεισαν συμφωνία για 7 φορτία σύκων, συνολικής αξίας 274.000 ευρώ. Οι παραγγελίες θα εκτελούνταν τμηματικά από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο του 2011. Και πράγματι στις πρώτες 4 παραγγελίες ο κατηγορούμενος κατέβαλε το τίμημα μέσω e-banking. Στις τρεις όμως τελευταίες παραγγελίες, στις 2, 6 και 12 Δεκεμβρίου, τα φορτία έφυγαν κανονικά για τις αποθήκες που τους είχε υποδείξει να παραδοθούν στην Κεντρική Ευρώπη, έφτασαν, αλλά ποτέ δεν πληρώθηκαν. 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

Εν τω μεταξύ για τις παραγγελίες στις 2 και 6 Δεκεμβρίου, ο κατηγορούμενος -όπως είπαν οι μάρτυρες- έστειλε πριν φύγουν τα φορτία -όπως άλλωστε και τις προηγούμενες τέσσερις φορές- ηλεκτρονικά την εντολή πληρωμής που είχε δώσει μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού. Το τελευταίο ωστόσο φορτίο έφυγε μια ημέρα νωρίτερα από την εντολή πληρωμής, που έγινε στις 13 του ίδιου μήνα –αν και νωρίτερα οι μάρτυρες είχαν πει ότι τακτική της συνεταιριστικής οργάνωσης ήταν να προπληρώνονται οι παραγγελίες. Ομως επειδή καθυστερούσαν να πιστωθούν τα χρήματα, η Συκική ρώτησε την τράπεζα τι συμβαίνει και πήρε την απάντηση ότι δεν υπήρχαν τα ποσά στον λογαριασμό του κατηγορούμενου για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να μεταφερθούν στο δικό τους. Μετά προέκυψε ότι επρόκειτο για μια εξωχώρια εταιρεία, χωρίς γραφεία ή προσωπικό για να αναζητήσουν ευθύνες. Επίσης, οι μάρτυρες είπαν ότι επικοινώνησαν πολλές φορές με τον κατηγορούμενο, ο οποίος αρνιόταν ότι δεν έχουν γίνει οι πληρωμές, παραπέμποντάς τους στις εντολές πληρωμής που τους είχε αποστείλει –οι οποίες όμως είχαν μεταγενέστερη ημερομηνία εκτέλεσης και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ αφού αυτά τα χρήματα δεν υπήρχαν μέσα στο λογαριασμό.

Χθες πάντως σε μια κίνηση καλής θέλησης ο κατηγορούμενος κατέβαλε μέσω του συνηγόρου του στη Συκική το ποσό των 25.000 ευρώ από τα συνολικά 98.525 ευρώ που τους χρωστά, με την υπόσχεση ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα καταβληθούν άλλα 50 – 60.000 ευρώ. 

Ν.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Δεν είναι ένοχος αλλά θα δείξει η καθαρογραφή της απόφασης