Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 12:12

Messinian Hub: Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τον Ταΰγετο με διεθνή απήχηση και διακρίσεις

Γράφτηκε από την
Messinian Hub: Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τον Ταΰγετο με διεθνή απήχηση και διακρίσεις

Η  Messinian  Hub  –  herbal  products  &  more  είναι μία νέα εταιρεία που δραστηριοποιείται στο τομέα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) – προερχόμενα κατ’ αποκλειστικότητα από το μικροκλίμα του όρους Ταυγέτου – με αντικείμενο την αναπαραγωγή, καλλιέργεια, τυποποίηση και προώθηση των φυτών αυτών σε δίκτυα χονδρικής πώλησης (Β2Β).

Η αναπαραγωγική δραστηριότητα που αφορά τα προϊόντα   ρίγανη, τσάι βουνού, φασκόμηλο, θυμάρι και θρούμπι, λαμβάνει χώρα στην περιοχή τη Μεσσηνίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 στην Αθήνα από δύο νέους επιχειρηματίες τον Βασίλη Νίκα, οικονομολόγο και τον Νίκο Καδόγλου, γεωπόνο. Η προσπάθεια τους επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες για να συμμετέχει στο Πρόγραμμα Νεανικής  Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας EGG (enter.grow.go), μια κοινοπραξία της Τράπεζας  Eurobank  και του ομίλου  Corallia, στο οποίο συνεχίζει να βρίσκεται μέχρι και σήμερα έχοντας διακριθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Αυτή η διάκριση στηρίχθηκε στο καινοτόμο επιχειρηματικό στοιχείο της ιστοκαλλιέργειας, μεθόδου εργαστηριακής αναπαραγωγής μεγάλου αριθμού γενετικά όμοιων φυτών, το οποίο μελλοντικά θα ενσωματωθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθ’ότι απαιτούνται αυξημένα κεφάλαια για την υλοποίησή του.

Ερέθισμα για τη δημιουργία της Messinian  Hub  ήταν οι εξαιρετικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής του Ταϋγέτου για την ανάπτυξη υψηλών προδιαγραφών τελικού προϊόντος υπό τη μορφή ξηρής δρόγης ΑΦΦ. Μια ακόμη αφορμή για τη δραστηριοποίηση μας στον τομέα των ελληνικών βοτάνων, ήταν οι προσωπικές μας εμπειρίες στον πρωτογενή τομέα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο παραγωγός περιστοιχίζεται από αρκετά ερωτηματικά όταν καλείται να αποφασίσει τι φυτικό είδος θα εγκαταστήσει στο χωράφι του.

Χαρακτηριστικά, διερωτάται για το αν υπάρχει κατάλληλο ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό ΑΦΦ, και αν ναι, σε ποια τιμή θα το αγοράσει. Επιπροσθέτως, υπάρχει τεχνογνωσία και συμβουλευτική για την νέα αυτή καλλιέργεια; Τέλος, πολύ εύλογα ανησυχεί για το πού, αλλά και σε ποια τιμή θα διαθέσει το τελικό προϊόν του.

Η  Messinian  Hub  είναι έτοιμη να λύσει τα παραπάνω προβλήματα. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής στους παραγωγούς. Στο πλαίσιο της παρακολούθησης και του συντονισμού των καλλιεργειών, η εταιρεία σε συνεργασία με τον τεχνολόγο  γεωπόνο Χρήστο Κουτσοδημητρόπουλο και το ΤΕΙ Καλαμάτας, ερευνά την βιολογική καταπολέμηση εχθρών που προσβάλλουν τις καλλιέργειες, μέσω της χρήσης αιθέριων ελαίων από τις ίδιες τις καλλιέργειες. Ένας τρόπος καταπολέμησης εχθρών ο οποίος είναι εξ'ολοκλήρου οικολογικός  τόσο προς τον άνθρωπο, όσο και προς το περιβάλλον.

Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού πειράματος, η εταιρία στοχεύει να εντάξει άμεσα την μέθοδο στην επιχειρηματική της δραστηριότητα. Στόχος της  Messinian  Hub  είναι η δημιουργία μιας πρότυπης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας ΑΦΦ στην περιοχή της Μεσσηνίας. Με τον έλεγχο όλου του κύκλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας – αναπαραγωγή, καλλιέργεια, τυποποίηση – η εταιρία είναι σε θέση να πετύχει οικονομίες κλίμακας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων  μερών.

Το  συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να προμηθευτεί ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό σε  πολύ  καλές  τιμές, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει ήδη την τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος, μέσω της  πολιτικής της Συμβολαιακής Γεωργίας. Με την αγορά της ξηρής δρόγης από την εταιρία κάθε περίοδο συγκομιδής σε προκαθορισμένη τιμή, δίνεται δίκαιο οικονομικό κίνητρο στον παραγωγό για να καλλιεργήσει ΑΦΦ, ενώ την ίδια στιγμή το τελικό προϊόν που προωθείται σε αγορές χονδρικής πώλησης του εξωτερικού παρουσιάζει καλή σχέση τιμής / ποιότητας, ανταγωνιζόμενο επάξια αντίστοιχα προϊόντα.

Η  Messinian  Hub  φέρει πολύ έντονα το αίσθημα της εταιρικής της ευθύνης, πυλώνες της οποίας αποτελούν το περιβάλλον και η κοινωνία.   Ως γνωστόν, ένα από τα χρόνια οικολογικά προβλήματα της περιοχής είναι η παράνομη και αλόγιστη συλλογή βοτάνων.  Η εταιρεία μεταξύ άλλων, εφαρμόζει οικολογικές δράσεις που αφορούν στην υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων και την αποκατάσταση μέρους του αυτοφυούς φυτικού υλικού στο περιβάλλον, πάντα σε συνεργασία με το Δασαρχείο.  Η δράση μας προσανατολίζεται στην προσπάθεια προώθωσης των εναλλακτικών μορφών γεωργίας και αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων εκτάσεων χαμηλής γονιμότητας.

Παράλληλα, επιδιώκουμε να γίνει αντιληπτό, από όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς, το όφελος ενίσχυσης του εισοδήματος τους με συμπληρωματικά έσοδα από την καλλιέργεια ΑΦΦ. Επομένως η συνεισφορά της εταιρίας, μέσα από την δραστηριότητά της, κρίνεται εν τέλει μεγάλης σημασίας, για τον τόπο, και τη χώρα μας, αφού ωθεί σε περαιτέρω ανάπτυξη σε  οικονομικό,  κοινωνικό  και  περιβαλλοντικό  επίπεδο.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για χρηματοδότηση της δραστηριότητας και των συνεργασιών στο σύνολό τους, η εταιρία στήνει ήδη το δίκτυο πωλήσεων σε Γερμανία, Ιταλία και Αυστραλία, ώστε να μπουν γερές βάσεις ρευστότητας και αναχρηματοδότησης. Επιπλέον έχει διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Στην παρούσα φάση, η εταιρία έχει αξιολογηθεί και επιλεγεί στις 100 καλύτερες νεανικές επιχειρήσεις στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό "Katana  Project". Το  KATANAPROJECT.EU  είναι ένα «έξυπνο» πρόγραμμα χρηματοδότησης ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα​, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  Horizon  2020. Μέσω συμπράξεων με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, είτε διακρατικά, είτε διατομεακά, η εταιρία αναζητά κεφάλαια από το ευρύ κοινό (reward  crowdfunding) και από ενδιαφερόμενους επενδυτές (equity  crowdfunding), αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει η πλατφόρμα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως θεσμός.

Η καμπάνια της εταιρίας στην πλατφόρμα reward crowdfunding έχει ήδη ανοίξει την 1η Οκτωβρίου, παραμένει ανοιχτή μέχρι τέλη Δεκεμβρίου. Στο στάδιο αυτό, στόχος είναι η ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και η επέκταση του δικτύου πωλήσεων στο εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει, με το όποιο ποσό θέλει, στην προσπάθεια, μπορεί να μπει απευθείας στην πλατφόρμα στον ακόλουθο σύνδεσμο (Αγγλικά) https://katanareward.opencircleproject.com/campaign/139/integrated-production-cycle-of-greek-herbs, να κάνει λογαριασμό, να βρει την καμπάνια και να διαλέξει το ποσό συνεισφοράς του μαζί με τα πλούσια δώρα που αντιστοιχούν σε αυτό.

Για την ελληνική έκδοση της περιγραφής της καμπάνιας στο σύνδεσμο http://bit.ly/MessinianHubKatanaProjectGR, ακολουθώντας τα βήματα που απαιτούνται (βλέπε στο τέλος του κειμένου).

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στo 697 4718795, 210 3005140, ή στο email info@messinianhub.gr


NEWSLETTER