Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 08:11

Μνημείο Διόσκουρων στον Αγιο Δημήτριο Μάνης - Η Μενδώνη στα εγκαίνια (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

 

Τα εγκαίνια του μνημείου των Διόσκουρων, αδελφών της Ωραίας Ελένης που σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκαν στην περιοχή, θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σάββατο 22 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, στον Αγιο Δημήτριο της Μάνης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης αναφέρθηκαν στην εκδήλωση και στο μύθο των Διόσκουρων.

Ο δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η Ωραία Ελένη γεννήθηκε στη Μάνη. Ο γιος του Αχιλλέα περπάτησε από την Καρδαμύλη για να πάει μέσα από τη Βασιλική οδό στην Σπάρτη, για να πάρει την κόρη της Ωραίας Ελένης. Ο Μαχάων, ο γιος του Ασκληπιού, είναι θαμμένος στον Κάμπο”. Αφού υπενθύμισε ότι “είχαμε θέσει στο πρόγραμμά μας την ανάδειξη της μυθολογικής Μάνης”, παρατήρησε πως οι Διόσκουροι είναι έργο από τη μυθολογία και το μνημείο ήταν ιδέα του γιατρού Ηλία Μουτζούρη. Πληροφόρησε, ακόμα, ότι “πήραμε αποφάσεις, εγκρίσεις, με τη βοήθεια και του καθηγητή Πέτρου Θέμελη που από την αρχή ήταν μαζί μας” - και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στη Μεσσηνία και τη Μάνη.

Ο δήμαρχος  ευχαρίστησε και τον γλύπτη Γιάννη Γκούζο, δάσκαλο από την παλιά ΔΕΠΑΚ, που φιλοτέχνησε το μνημείο.

Ο καθηγητής Π. Θέμελης δήλωσε ότι αγαπάει ιδιαίτερα τη Μάνη και τη Μεσσηνία, αγαπάει την παράδοση, και παρατήρησε πως “ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι ο μοναδικός στον κόσμο που είχε μια τόσο λαμπρή πολιτιστική παράδοση, η οποία σώθηκε μέχρι σήμερα κι έγινε παρόν. Και αυτό έγινε μέσα από μνημεία και μέσα από την προφορική παράδοση από παππού και γιαγιά σε εγγόνια”.

Ενημέρωσε ότι “στο νησάκι Πέφνος στη Μάνη γεννήθηκε η Ωραία Ελένη, σύμφωνα με τον Παυσανία που επισκέφθηκε την περιοχή και περιγράφει το νησάκι που είχε δύο χάλκινα αγάλματα σε ανάμνηση της γέννησης της Ωραίας Ελένης και των αδελφών της Διόσκουρων, του Πολυδεύκη  και του Κάστορα”. Αναφερόμενος στο μύθο είπε ότι τη Λήδα, βασίλισσα της Σπάρτης, την ερωτεύτηκε ο Δίας που μεταμορφώθηκε σε κύκνο, και από την ερωτική ένωση γεννήθηκε ένα αυγό, από το οποίο ξεπήδησαν η Ωραία Ελένη και οι Διόσκουροι. Επεσήμανε την απόφαση “να οπτικοποιηθεί η παράδοση, να γίνει ένα μνημείο σύμφωνα με τον Ηλία Μουτζούρη” και εξήγησε πως “μυθολογία για τους αρχαίους σημαίνει ιστορία”.

Ο κ. Θέμελης έκανε λόγο για συνέχεια από τους αρχαίους προϊστορικούς χρόνους μέσω της μυθικής παράδοσης μέχρι τα ιστορικά χρόνια, και εκτίμησε πως “όταν ένας λαός καταπιεστεί από μια κατάκτηση ενός άλλου λαού, όπως οι Μεσσήνιοι από τους Σπαρτιάτες, τότε η μνήμη και η πολιτιστική παράδοση ισχυροποιείται”. Κλείνοντας μίλησε για “οπτικοποίηση της μνήμης, ένα μνημείο που ισχυροποιεί την παράδοση του χώρου”.

Ο κ. Γιαννημάρας απηύθυνε παράκληση στον κόσμο που θα παραστεί στα εγκαίνια “να φοράνε τις μάσκες τους” και δήλωσε πως “θα τηρήσουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Θα έχουμε μέχρι 100 καρέκλες για καθήμενους. Το λιμάνι έχει και άλλα σημεία για να δει ο κόσμος το νησάκι”.

Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης ο δήμαρχος πρόσφερε στον κ. Θέμελη “ένα δώρο ψυχής”, όπως είπε, έναν φάρο, γλυπτό, χειροποίητο από τον ίδιο με πέτρα, με βότσαλα από τη Μάνη, για “την προσφορά του στη Μεσσηνία και για μας. Είναι στυλοβάτης για μας στη Μάνη”, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Γ.Σ.