Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 23:14

Οταν η φιλανθρωπία “παγιδεύεται” στην απατεωνιά

Γράφτηκε από τον

Οταν η φιλανθρωπία “παγιδεύεται” στην απατεωνιά

 

Νέα κρούσματα εκμετάλλευσης της ευαισθησίας πολλών συμπολιτών μας για να τα κονομήσουν επιτήδειοι, είδαν ξανά το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς απατεώνες χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο φορέα για να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες. Αναφέρουν δηλαδή ότι εκπροσωπούν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να... τσεπώσουν τα χρηματικά ποσά, που δίνουν πολίτες για την ενίσχυση του σημαντικού έργου του. 

Δυστυχώς πολλά είναι τα κρούσματα εκμετάλλευσης του ονόματος διαφόρων οργανισμών, πανελλαδικά, ειδικά όσο πλησιάζουν οι γιορτές. Σκοπός των επιτήδειων είναι να αποσπάσουν χρηματικά ποσά αλλά και υλικά αγαθά από ευαισθητοποιημένους και ανυποψίαστους πολίτες, με τη δικαιολογία ότι θα δοθούν για την ενίσχυση του έργου του εκάστοτε οργανισμού. 

Χαρακτηριστικά μάλιστα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έδωσε με ανακοίνωσή του στη δημοσιότητα τα τρία παρακάτω περιστατικά:

- Μία κυρία, περίπου 50 ετών, στην περιοχή της Ρηγίλλης στην Αθήνα, η οποία πουλά εικόνες και ημερολόγια προφασιζόμενη ότι τα έσοδα θα δοθούν στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». 

- Τέσσερις γυναίκες στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, οι οποίες πωλούν περιοδικά διενεργώντας έρανο, επικαλούμενες το όνομα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

- Μία κυρία, πιθανόν αγγλικής καταγωγής, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, επισκέπτεται τα φαρμακεία της περιοχής επικαλούμενη συγκέντρωση φαρμάκων για «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Αυτά ωστόσο είναι τα περιστατικά που είναι υπόψη του συγκεκριμένου φορέα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλα αντίστοιχα κρούσματα ανά την Ελλάδα.

Πρόκειται πάντως για παλιό κόλπο, αφού παλαιότερα ήταν... της μόδας να κυκλοφορούν “εκπρόσωποι” συλλόγων τυφλών κ.ά. και να πουλούν κουπόνια δήθεν ενίσχυσης.

Πλησιάζοντας προς τις ημέρες των εορτών τέτοιες παραβατικές ενέργειες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τριγύρω και καλό είναι να έχουμε το νου μας. 

 

Δεν σημαίνει φυσικά ότι κάθε φιλανθρωπική δραστηριότητα κρύβει κάτι από πίσω, αλλά απαιτείται τεράστια προσοχή για να μην καταλήξουν τα χρήματα στον “κουμπαρά” της κάθε εγκληματικής οργάνωσης.