Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 20:47

Το επόμενο πολιτιστικό στοίχημα για τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι σπουδαίος ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Θουρίας και αξίζει κάθε προσπάθεια για την ανασκαφή και την ανάδειξή του.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή ενδιαφέρουσα σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας, με την παρουσία του πρώην υπουργού - προέδρου του "Διαζώματος" Σταύρου Μπένου και του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι καθοριστικές για τη συνέχιση της ανασκαφής του θεάτρου που βρέθηκε, για το οποίο ο κ. Θέμελης παρατήρησε πως «είναι τεράστιο και αξίζει τον κόπο να αποκαλυφθεί».

Στα θετικά της συνάντησης είναι: Το κάλεσμα για γενική κινητοποίηση φορέων και πολιτών για την προώθηση της ανασκαφικής έρευνας και την ανάδειξη της Αρχαίας Θουρίας. Το ενδιαφέρον που δείχνουν πλέον για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο το "Διάζωμα" και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη, που ανέλαβαν τη χρηματοδότηση της απαλλοτρίωσης και της μελέτης αναστήλωσης. Η πρόταση του κ. Θέμελη να γίνει πολιτιστική διαδρομή, ενοποίηση Αρχαίας Μεσσήνης και Αρχαίας Θουρίας. Η απόφαση ο Δήμος Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να χρηματοδοτήσουν με 100.000 ευρώ (από 50.000 ευρώ ο καθένας), για 2 χρόνια, την ανασκαφή για το θέατρο στην Αρχαία Θουρία. Η επισήμανση του Ξενοφώντα Κάππα, γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη για ανάδειξη και σύνδεση των μνημείων της Μεσσηνίας, για ύπαρξη ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας του νομού.

Στα ζητήματα που προκάλεσαν προβληματισμό: Η απουσία από τη χθεσινή σύσκεψη της Ξένης Αραπογιάννη, της αρχαιολόγου που έχει δώσει και την ψυχή της για τις ανασκαφές της Αρχαίας Θουρίας. Ο κ. Μπένος πήρε την ευθύνη, δηλώνοντας άγνοια ότι την ανασκαφή κάνει η Αρχαιολογική Εταιρεία. Και ακόμα, το ζήτημα της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο, που θέλει λεπτούς και υπεύθυνους χειρισμούς.

Εξάλλου, το θέμα της χρηματοδότησης της Αρχαίας Θουρίας από το ΕΣΠΑ, έθεσε ο Μανώλης Μάκαρης, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Μετά την Αρχαία Μεσσήνη, η Αρχαία Θουρία είναι το επόμενο μεγάλο πολιτιστικό στοίχημα για τη Μεσσηνία. Για να κερδηθεί μας χρειάζεται όλους. Με συνέργειες και με την κινητοποίηση όλων ο τόπος μας θα τα καταφέρει.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 17:53