Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 19:31

Ευχαριστούμε, για την ώρα...

Γράφτηκε από τον

Ευχαριστούμε, για την ώρα...

Μέχρι τώρα φαίνεται ότι ο φετινός χειμώνας -που σε λίγο μας αποχαιρετά, ημερολογιακά τουλάχιστον- φέρθηκε “με το γάντι” στην Καλαμάτα, όσον αφορά στις υποδομές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σε σχέση με τη διαχείριση των ομβρίων.

Ευτυχώς, γιατί έχει καταντήσει κουραστικό όποτε βρέχει να αφιερώνονται πρωτοσέλιδα στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στα χωριά του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας.

Η πιστή αντιγραφή και στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα του εκτρώματος της Αθήνας -όπου όλα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται τσιμέντο- αποτελεί, φαίνεται, μπούσουλα των δημοτικών αρχών, που είναι πλέον δεδομένο ότι επιζητούν μόνο ψήφους για το σήμερα, αδιαφορώντας για το αύριο. Ετσι, κάνουμε τα χατίρια των ψηφοφόρων, δίνουμε οικόπεδα, ξεχειλώνουμε ασύστολα την πόλη προς πάσα κατεύθυνση και χωρίς υποδομές. Τσιμεντάρουμε ρέματα, αστικοποιούμε λόγγους, διώχνουμε κάθε μορφή φύσης όλο και πιο μακριά από το κέντρο, δημιουργούμε μια τσιμεντούπολη χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Μετά βαφτίζουμε ως “ακραίο καιρικό φαινόμενο” τη νεροποντή της μιάμισης ώρας και... ρίχνουμε ακόμα περισσότερο τσιμέντο και άσφαλτο.

Από την άλλη, είναι τα... χωροταξικά και η υποβάθμιση διαφόρων περιοχών που μας έχουν μαράνει, όταν εμείς οι ίδιοι τα αναιρούμε και τα αναστέλλουμε, ανάλογα με το προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα.

Το μόνο που κατορθώνουμε είναι να δημιουργούμε ανοχύρωτες πόλεις απέναντι στα απλά καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν την κάθε εποχή -καθώς πριν 30 χρόνια υπήρχαν ακόμα ρέματα για να διώξουν τα νερά στη θάλασσα, υπήρχαν ακόμα δέντρα και χώμα για να πιουν το νερό, υπήρχε κοινός νους που έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν να “κόβω” οικόπεδα δίπλα ή και μέσα στο ρέμα...

Για φέτος -ή μάλλον για την ώρα- ας ευχαριστούμε τον φετινό χειμώνα, που δεν μας δοκίμασε ιδιαίτερα...

 

Βασίλης Γ. Μπακόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 16:25