Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 21:02

Για να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές στα γήπεδα

Γράφτηκε από τον

Για να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές στα γήπεδα

 

Εναν ακόμα θάνατο παιδιού αθλητή σε γήπεδο θρηνεί η Μεσσηνία.

Η απώλεια του 16χρονου Μοχάμεντ από τη Συρία στο γήπεδο της Δυτικής Παραλίας Καλαμάτας την ώρα της προπόνησης πέρα από το σοκ και τη θλίψη, δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό. Γιατί είναι η δεύτερη απώλεια νεαρού ποδοσφαιριστή σε γήπεδο της Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα και η προστασία της αποτελεί προτεραιότητα. Κανόνας με καθολική αποδοχή στην κοινωνία που δεν φαίνεται όμως να βρίσκει εφαρμογή στο ποδόσφαιρο. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στη Μεσσηνία και πανελλαδικά. Τα περισσότερα παιδιά που ξεκινούν πλέον από μικρή ηλικία το ποδόσφαιρο, από τις ακαδημίες, δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν ότι μπορούν να αθλούνται χωρίς κίνδυνο.

Πριν από χρόνια έγινε προσπάθεια από την Πολιτεία, μέσω της ΕΠΟ, με την “κάρτα υγείας” να υλοποιηθεί πρόγραμμα πρόληψης και προστασίας της ζωής των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών. Στην Ελλάδα της λαμογιάς η προσπάθεια κατέληξε σε σκάνδαλο, με διώξεις των “πρωταγωνιστών” από τη Δικαιοσύνη.

Για να μην υποκρινόμαστε και να θυμόμαστε και να καταγγέλλουμε τις ευθύνες και την αδιαφορία του κράτους μετά τις απώλειες παιδιών στα γήπεδα, οφείλουμε να συμφωνήσουμε και να αποδεχθούμε: Κανένα παιδί να μην μπαίνει στο γήπεδο να παίξει σε ομάδα χωρίς να έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις (καρδιογράφημα κι υπέρηχο). Καμία ομάδα να μην εκδίδει δελτίο σε μελλοντικό αθλητή της, από τις ακαδημίες μέχρι τους άνω των 30 χρόνων που αλλάζουν κάθε χρόνο ομάδες, αν δεν έχει στα χέρια της αυτές τις εξετάσεις.

Κι επειδή το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα και παίζεται κυρίως από παιδιά φτωχών οικογενειών, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κράτος (από το υπουργείο Αθλητισμού) οι εξετάσεις αυτές να γίνονται δωρεάν σε δημόσιες δομές υγείας κατά προτεραιότητα.

Επειδή ήμουν πολλά χρόνια στο τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και ως ποδοσφαιριστής και κυρίως ως παράγοντας, με ευθύνη για την ομαδική κατάσταση υγείας της ομάδας που υπηρέτησα, ευχαριστώ το Θεό που προστάτευσε εμένα και το φίλο γιατρό, που δεν βίωσα τραγικά περιστατικά στο γήπεδο, όπως αυτό της απώλειας του Μοχάμεντ. Επειδή η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει να αφήνεται στη θέληση του Θεού, όλοι όσοι ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο οφείλουν να αλλάξουν νοοτροπία και συμπεριφορά και να επιδείξουν την αρμόζουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές στα γήπεδα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 18:14