Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010 10:40

Φωτοβολταϊκά χωρίς πρόγραμμα

Γράφτηκε από τονΚάτι από «άρωμα» Χρηματιστηρίου διακρίνουν πολλοί στην ιστορία των φωτοβολταϊκών, καθώς «έτσι, χωρίς πρόγραμμα» η Πολιτεία έχει αφήσει να υποβάλλονται αιτήσεις ανεξέλεγκτα. Ως συνέπεια, κάποιες περιοχές εμφανίζονται ήδη κορεσμένες ως προς τις δυνατότητες του δικτύου της ΔΕΗ να ενσωματώσει τα επιπλέον παραγόμενα μεγαβάτ.
Εντονο το πρόβλημα στη Μεσσηνία, αλλά και στη Λακωνία, όπου οι επενδύσεις τέτοιου χαρακτήρα ξεφυτρώνουν... σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια. Με κύριους υπεύθυνους γι’ αυτό, φυσικά, όχι τους ιδιώτες, που βλέπουν τα φωτοβολταϊκά ως ευκαιρία να γίνουν εισοδηματίες πουλώντας ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ, αλλά την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές όπως ο ΔΕΣΜΗΕ, η ΡΑΕ, αλλά και η ΔΕΗ.
Για πολλά χρόνια δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός ώστε να κατευθύνονται οι επενδυτές σε περιοχές όπου, αφ’ ενός, υπάρχουν ενεργειακές ανάγκες και, αφ’ ετέρου, η δυνατότητα από πλευράς δικτύων να απορροφήσουν την επιπλέον ενέργεια, που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά ή άλλα συστήματα παραγωγής ενέργειας βασισμένα στις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).
Ετσι, αυτό που έγινε δεν ήταν τίποτα άλλο παρά να κορεστεί ένα δίκτυο που ήδη βρισκόταν στα όριά του και την ίδια στιγμή να «παγώνουν» οι συνδέσεις έτοιμων σταθμών - και φυσικά να χάνουν χρήματα οι επενδυτές, που δεν είναι όλοι... ζάπλουτοι!

Βασίλης Μπακόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 13:10
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αλλαγή φιλοσοφίας Επιτέλους, να εξεταστούν σοβαρά »