Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 02:05

Οι νέοι είναι το διακύβευμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλοί επιχειρούν να ερμηνεύσουν και να σχολιάσουν τα αποτελέσματα των καλλικρατικών εκλογών. Και οι αναλύσεις πέφτουν βροχή. Από χέρι υστερούν εκείνες που επιχειρούν να δουν μονοδιάστατα, κομματικά τα πράγματα, όχι πολιτικά. Εκείνες που θεωρούν ότι οι πολίτες είναι πρόβατα και κάθε φορά οφείλουν να υπακούουν στις επιλογές του κόμματος, να ταυτίζονται με τις αποφάσεις του αρχηγού.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες, ούτε προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κυρίως κομματικές. Ο περισσότερος κόσμος επιλέγει συνδυασμό, δήμαρχο και υποψηφίους με βάση τις πολιτικές - κομματικές του προτιμήσεις. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. κέρδιζε τους περισσότερους -και τώρα που έγιναν 6, όλους- τους δήμους της Μεσσηνίας. Δεν είναι όμως... μόνο κομματικές. Γι’ αυτό και ο Δημήτρης Δράκος είχε φθορά, ο κόσμος του νομού κουράστηκε από την πολύχρονη παρουσία του και δεν του έδωσε ποσοστά Τατούλη στην Αρκαδία.

Οι πολίτες ψηφίζουν και πρόσωπα - και το έδειξαν. Υπήρξαν περιπτώσεις που παλιοί και έμπειροι απέτυχαν κι εξελέγησαν νέοι, άτομα που για πρώτη φορά ασχολούνταν με τα κοινά. Και αυτό είναι θετικό, δείχνει υγεία.

Το πρώτο δείγμα του “Καλλικράτη“ είχε διάφορες όψεις, αρκετές ερμηνείες. Οι κομματικοί συνδυασμοί, κυρίως των κομμάτων εξουσίας, έχουν τον πρώτο λόγο. Αυτοί είχαν πλήρη ψηφοδέλτια και αυτοί επικράτησαν. Επικράτησαν όμως εκείνοι που είχαν υποψηφίους στα τοπικά συμβούλια. Δείγμα ότι ο κόσμος στο χωριό του εξακολουθεί να νοιάζεται για τον πρόεδρό του, παρότι ο ρόλος του υποβαθμίστηκε -αν δε μηδενίστηκε κιόλας- από τον “Καποδίστρια“.

Δυσοίωνο σημάδι ήταν ότι απείχαν κυρίως οι νέοι. Μπορεί η απουσία να ήταν μήνυμα κατά των κομμάτων που κυβέρνησαν και μας οδήγησαν στην τρόικα και το μνημόνιο, στο θάψιμο των ονείρων τους, αλλά και οι τοπικοί ηγέτες δεν τους ενέπνευσαν. Στα πρόσωπα, στους συνδυασμούς και στα λόγια τους είδαν τη συνέχιση του κομματικού κράτους, του ρουσφετιού, της πελατειακής σχέσης και του βολέματος των ημετέρων σε τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό προτίμησαν τον καφέ και τις βόλτες τους, να μη χαλάσουν το πρόγραμμά τους τις Κυριακές των εκλογών.

Αυτό είναι το διακύβευμα του “Καλλικράτη“: Το ενδιαφέρον και η ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων για τα ζητήματα του τόπου τους. Να νιώσουν ότι οι τοπικές υποθέσεις, η βελτίωση της καθημερινότητας που ζουν, τους αφορούν. Πως θα έχουν λόγο και ρόλο καθημερινό. Οχι κάθε φορά στις εκλογές να τους θυμούνται και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την αποχή τους. Με παρότρυνση σε συμμετοχή, με παρακίνηση σε δράση καθημερινή των νέων, η Καλαμάτα, η Μεσσηνία, όλη η Ελλάδα, μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.

Να γίνουν και πρωταγωνιστές οι ικανοί νέοι. Να δώσουν άλλον αέρα κι όχι να γίνουν “γλάστρες“ σε κομματικά ψηφοδέλτια. Αλλιώς τον Ιούνιο του 2014 θα ψάχνουμε να βρούμε και πάλι αν η Ν.Δ. θα κερδίσει και τους 6 δήμους του νομού ή αν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θα συσπειρώσει το χώρο του στο Δήμο Καλαμάτας ή θα υπάρξουν πληγές - χρωστούμενα από τη φετινή αναμέτρηση.

Γιάννης Σινάπης

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 12:44
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εις το επανιδείν... Τα δικαιώματα του παιδιού »