Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 23:20

Κάθε πρόταση σημαντική για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Υποθέτουμε ότι ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός έχει να κάνει περισσότερο με τα όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση και όχι με τη συμμετοχή. Στον έτσι κι αλλιώς μικρό χώρο του αμφιθεάτρου της Φιλαρμονικής, που δεν γέμισε, δεν βρέθηκαν ούτε καν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι όμως μία αρκετά σημαντική υπόθεση για την πόλη, αν θέλουμε να δούμε την καθημερινότητά μας να γίνεται καλύτερη, να εξελίσσεται. Και αυτό σε μία λογική, που θα έχει σε πρώτο πλάνο τον πολίτη και τα μέσα ήπιας κυκλοφορίας.

Καλοί οι πεζόδρομοι και οι ποδηλατόδρομοι, αλλά όταν γίνονται αποσπασματικά και χωρίς να αποτελούν μέρος ενός επιστημονικά μελετημένου σχεδίου, τότε σίγουρα δεν θα έχουν στη ζωή της πόλης το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ως βασικούς στόχους της πόλης μέσα από το ΣΒΑΚ ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε:

“1. Μείωση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου στην πόλη για τις καθημερινές μετακινήσεις. Λειτουργία ενός πλήρους, επαρκούς, ανταγωνιστικού προς το Ι.Χ., ελκυστικού και προσιτού οικονομικά συστήματος δημόσιας συγκοινωνίας, φιλικής προς το περιβάλλον.

 2. Δημιουργία υποδομών για ενθάρρυνση και εξυπηρέτηση των ευάλωτων χρηστών: πεζοί, παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, ποδηλάτες

 3. Δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος μεταφορών και τροφοδοσίας για την εξυπηρέτηση της αγοράς και της οικονομικής ζωής της πόλης.

 4. Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την τήρηση και εφαρμογή των παραπάνω”.

Μακάρι σε επόμενες συναντήσεις διαβούλευσης να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή. Αλλωστε κάθε πρόταση μπορεί να φανεί χρήσιμη στις ειδικές μελετητικές ομάδες, που ξεκίνησαν να ασχολούνται με το θέμα. Αυτό μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στο https://svak.kalamata.gr/