Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 21:17

Ο νέος εξοπλισμός χρειάζεται και ανθρώπους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο νέος εξοπλισμός χρειάζεται και ανθρώπους

 

“Κύμα” δωρεών για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αφορμή τη “μάχη” για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Δωρεές προερχόμενες από διάφορες πηγές, επιχειρήσεις όλων των βαθμίδων, αλλά και ιδιώτες. Καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει προχωρά σε ανάλογη δωρεά.

Κάποιες εξ αυτών είναι προς άμεση... απορρόφηση από το ΕΣΥ, κυρίως αυτές που αφορούν το υγειονομικό υλικό και το οποίο είναι απαραίτητο στην καθημερινή αντιμετώπιση του ιού. Κάποιες όμως, ιδιαίτερα όσες αφορούν νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι για το μεσομακροπρόθεσμο διάστημα και θα έρθουν να ενδυναμώσουν τις δημόσιες δομές υγείας για το μέλλον.

Είναι φυσικά ευνόητο ότι οι νέες αυτές μονάδες, που έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, απαιτούν και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που θα τις λειτουργεί. Αυτό φυσικά απαιτεί δύο χειρισμούς από την πλευρά της Πολιτείας.

Στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού, που αναγκαστικά θα γίνει, από τη μία χρειάζεται ανακατανομή δυνάμεων και από την άλλη πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, που θα θέσει σε λειτουργία τα νεοαποκτηθέντα συστήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε σοβαρά να πολλαπλασιάσουμε τις εντατικές, αλλά να παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση, διότι δεν θα έχουμε τα άτομα που θα τις στελεχώσουν.

Ενα ήδη επιβαρυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, ακόμα και αν τελικά βγούμε νικητές από τη “μάχη” του κορονοϊού, θα βγει σίγουρα “τραυματισμένο” τόσο σε ανθρώπινο, όσο και σε υλικό επίπεδο.

Η επόμενη ημέρα λοιπόν απαιτεί γενναίες και στοχευμένες αποφάσεις από νωρίτερα, ώστε να δείξουμε ως κράτος και ως κοινωνία ότι θα βγούμε σοφότεροι από τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Το ΕΣΥ αλλά και οι πάσης φύσεως δομές υγείας δεν δοκιμάζονται πρώτη φορά, ούτε θα σταματήσουν να δοκιμάζονται στη μετά Covid-19 εποχή.

Διότι καλά τα χειροκροτήματα και τα διάφορα posts στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον αγώνα των υγειονομικών, αλλά δυστυχώς δεν αρκούν για να ενδυναμώσουν, όσο πρέπει, τη δημόσια υγεία, χωρίς φυσικά αυτό να βγάζει από την εξίσωση και την αναγκαία παρουσία των ιδιωτών “για να έχουμε την υγειά μας”.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 21:27

NEWSLETTER