Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021 20:30

Να αντιμετωπιστούν τα αυτονόητα στην αντιπυρική προστασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Γιάννης Σινάπης

Με τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μεσσηνία, στην Πελοπόννησο, στην Αττική και στην Εύβοια και την αναζήτηση ευθυνών, θυμήθηκα τα σοβαρά ζητήματα που τίθενται προληπτικά στα αρμόδια τοπικά συλλογικά όργανα. Ζητήματα που καταγράφονται, επισημαίνονται, αλλά δεν αντιμετωπίζονται.
Μετά το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τον Ιούνιο του 2020, σημείωνα: “Μία από τα ίδια στο προχθεσινό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Μεσσηνίας, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι ελλείψεις και οι παθογένειες που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια και που δημιουργούν κινδύνους για καταστροφές δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που δεν διορθώνονται στους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων. Σημαντικά πυροφυλάκια του νομού δεν έχουν επανδρωθεί. Και η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρακαλεί τους δήμους να βάλουν πλάτη, γιατί έχει μειωμένο προσωπικό. Το Δασαρχείο Καλαμάτας έχει τρία μηχανήματα, αλλά μόνο έναν χειριστή. Το Δασαρχείο Κυπαρισσίας δεν έχει ούτε προσωπικό ούτε μηχανήματα. Και η Δασική Υπηρεσία παρακαλεί το Δήμο Τριφυλίας να βοηθήσει”.
Για το ΣΟΠΠ το Μάιο του 2018 έγραφα: “Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος παραδέχθηκε ότι «με τη χρηματοδότηση που έχει η υπηρεσία μας είναι αδύνατο να καλύψει όλες τις περιοχές» και ζήτησε συνδρομή στη συντήρηση σε δασικούς δρόμους από δήμους. Ενημέρωσε ότι έχουν χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, 18.000 ευρώ για το Δασαρχείο Καλαμάτας και 12.000 ευρώ για το Δασαρχείο Κυπαρισσίας και πληροφόρησε πως έχουν ξεκινήσει συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου με τη βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι ο δρόμος Καρνάσι - Αγία Θεοδώρα είναι σχεδόν κλειστός και ζήτησε να βοηθήσει ο Δήμος Οιχαλίας”.
Ολα αυτά τα ζητήματα φανερώνουν ότι η αντιπυρική προστασία δεν αντιμετωπίζει τα αυτονόητα, τα βασικά. Οταν αλλάξει ο σχεδιασμός και οι δασικές υπηρεσίες έχουν τα απαραίτητα χρήματα, τα μέσα και το προσωπικό και συνεργάζονται με τις πυροσβεστικές, τότε θα προστατευτούν τα δάση και τα χωριά μας και θα σωθούν οι κόποι μιας ζωής των συνανθρώπων μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021 21:05