Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 21:11

Ο βιολογικός της Κορώνης κίνητρο για όλη την Ανατολική Πυλία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Μέσα στο φθινόπωρο είναι εφικτό να δημοπρατηθεί το σημαντικό έργο των δικτύων αποχέτευσης λυμάτων και της εγκατάστασης επεξεργασίας διαχείρισης λυμάτων της Κορώνης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και την ενημέρωσή μας από τον Δήμο Πύλου - Νέστορος.

Η προοπτική είναι εφικτή, καθώς στο τέλος Ιουλίου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου ενημερώθηκε κι εξέφρασε ομόφωνα θετική γνώμη επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου. Νέο πολύ σημαντικό για την πόλη της Κορώνης και την ευρύτερη περιοχή, που περιμένει εδώ και πολλά χρόνια το σπουδαίο έργο, το οποίο παρέμενε στα λόγια και τις υποσχέσεις.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή το δρομολόγησε, έκανε τα πρώτα καθοριστικά βήματα και η σημερινή δείχνει την πρόθεση να το υλοποιήσει.

Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σημειώνεται ότι “το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων της Κορώνης είναι έργο στρατηγικής σημασίας για την περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση της περιοχής, ενώ με τη λειτουργία του αναμένεται να έχει άμεση και σημαντική συμβολή στην ποιοτική προστασία του γενικότερου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής”.

Το πιο σημαντικό είναι ότι θα ξεβρομίσει, επιτέλους, το λιμάνι και η παραλιακή ζώνη της Κορώνης. Ντόπιοι κι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την ξεχωριστή ομορφιά και τη γραφικότητα της περιοχής. Η Κορώνη θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική και ο κόσμος δεν θα αναγκάζεται να φύγει μια ώρα αρχύτερα, λόγω της βρόμας. Η θάλασσα στην περιοχή θα καθαρίσει, το περιβάλλον θα προστατευτεί και αυτό θα έχει αντίκτυπο ευρύτερα στον Μεσσηνιακό Κόλπο και τις ακτές του νομού.

Το έργο της Κορώνης θα δώσει το κίνητρο να δρομολογηθούν και τα έργα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στις Δημοτικές Ενότητες Αίπειας (Αγιος Ανδρέας, Λογγά, Χράνοι, Νέα Κορώνη) και Πεταλιδίου. Είναι καθοριστικές περιοχές στον Μεσσηνιακό που παραμένουν χωρίς προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτά τα έργα πέρα από την προστασία της θάλασσας θα δώσουν και την αναπτυξιακή ώθηση που προσδοκά η Ανατολική Πυλία εδώ και χρόνια. Με αυτά η στασιμότητα θα πάρει τέλος.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 20:06