Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 18:40

Η βία κατά των γυναικών αφορά όλες και όλους

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Της Νικολέττας Κολυβάρη

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Υπάρχει για να μας υπενθυμίζει ότι δεν πρόκειται για μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά η ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται σε σύνορα, κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς και μας αφορά όλες και όλους.

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας εκδηλώνεται και με δολοφονίες γυναικών στον ενδοοικογενειακό κύκλο. Στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτουν ότι περισσότερες από 118 γυναίκες σκοτώθηκαν την τελευταία εξαετία από πρώην ή νυν συζύγους και συντρόφους τους ή και το ίδιο τους το παιδί. Σύμφωνα με γυναικείες οργανώσεις, από το 2007 μέχρι σήμερα καταγράφεται κατά μέσο όρο μια γυναικοκτονία το μήνα, με τον αριθμό των ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών να παραμένει άγνωστος.

Εν τω μεταξύ το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 (3.730 από γυναίκες θύματα και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα) αφορούσαν περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Ενδεικτικό είναι ότι στα 100 τηλεφωνήματα που γίνονται στη γραμμή 15900, τα 75 με 80 αφορούν περιστατικά βίας κατά των γυναικών, καθώς κατά την περίοδο της πανδημίας παρατηρείται έξαρση, αλλά και μετά το κίνημα #MeToo οι γυναίκες μιλούν περισσότερο.

Οσο για το “γιατί δεν φεύγει;” μια γυναίκα από την κακοποιητική σχέση, η απάντηση είναι είτε γιατί φοβάται, είτε γιατί δεν μπορεί να στηριχτεί οικονομικά, είτε γιατί νομίζει πως έτσι είναι ο έρωτας. Γι’ αυτό και τα τρίτα πρόσωπα, ο περίγυρος της γυναίκας (συγγενείς, φίλοι, γείτονες), αυτοί δηλαδή που συνήθως γνωρίζουν αλλά δεν μιλούν, είναι εκείνα που καλούνται να αναγνωρίσουν τα σημάδια και να δράσουν, πριν να είναι πολύ αργά.   

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 19:29