Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 21:58

“Γαλάζια” αγωνία για την αύξηση των εδρών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Ανατροπή στο τοπικό πολιτικό σκηνικό θα φέρουν πιθανόν τα νέα δημογραφικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν μετά τα αποτελέσματα της απογραφής. Θεωρείται σίγουρο ότι στις περισσότερες Περιφέρειες θα υπάρξει σημαντική μείωση πληθυσμού, με τη Μεσσηνία πάντως να μην είναι σε αυτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά. Έτσι κρίνεται αρκετά πιθανό να κερδίσει μία έδρα και από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο να εκπροσωπείται από 6 βουλευτές.
Πιθανή αύξηση των εδρών θα φέρει μάλιστα αλλαγή και στην αριθμητική σύνθεση των ψηφοδελτίων. Κι αυτό με δεδομένο ότι στις Περιφέρειες που έχουν από μία έως 7 έδρες, οι υποψήφιοι ενός κόμματος μπορούν να είναι όσες οι έδρες συν 2. Άρα μέχρι σήμερα στη Μεσσηνία κάθε κόμμα μπορεί να έχει έως 7 υποψηφίους, ενώ με την πιθανή αύξηση οι υποψήφιοι κάθε κόμματος θα μπορούν να είναι έως 8. Και όλα αυτά πάντα με την ισχύουσα ποσόστωση φύλου, που προβλέπει ότι η αναλογία θα πρέπει να είναι 60%-40%.
Αν περάσουμε στη συζήτηση ονομάτων, αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγωνία για την αλλαγή ή όχι των εδρών εντοπίζεται στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα υπήρχε περιθώριο νέας υποψηφιότητας άνδρα, αφού οι 4 “γαλάζιοι” βουλευτές (Σαμαράς, Λαμπρόπουλος, Χρυσομάλλης, Μαντάς) θεωρούνται σίγουρα υποψήφιοι. Αν όμως οι έδρες αυξηθούν τότε ανοίγει ο δρόμος και για έναν ακόμα άνδρα υποψήφιο. Έτσι αναπτερώνεται το ενδιαφέρον των στελεχών που τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν να παραμείνουν ενεργοί και να επιδείξουν δραστηριότητα είτε στενά κομματική είτε όχι.
Οπότε μέχρι τις επόμενες εβδομάδες που αναμένονται τα αποτελέσματα της απογραφής, τα οποία θα κρίνουν και τη νέα κατανομή των εδρών, τα “γαλάζια” στελέχη της Μεσσηνίας παραμένουν σε… αναμμένα κάρβουνα, για να δουν αν τελικά έχουν πιθανότητες το όνομά τους να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο.