Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 20:27

Απλή αναλογική της διάλυσης και συνδιαλλαγής στους δήμους

Γράφτηκε από τον

Απλή αναλογική της διάλυσης και συνδιαλλαγής στους δήμους

 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα ανοίξει θέμα χωροταξίας, σπάζοντας δήμους και δημιουργώντας άλλους μικρότερους, αλλά αυτό που φαίνεται ότι σίγουρα θα προχωρήσει, είναι η λεγόμενη απλή αναλογική στη εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου.Με βάση το σκεπτικό θα έχουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο δεν θα ελέγχεται από τον εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος, παρότι στη δεύτερη Κυριακή θα έχει επιλεγεί τουλάχιστον από το 50% των δημοτών, για να ψηφίσει το οτιδήποτε θα πρέπει να πάρει την ψήφο και αντίπαλων συνδυασμών. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αντιδρώντας στη συγκεκριμένη προοπτική, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, σημείωσε ότι «απλή αναλογική σημαίνει πολυδιάσπαση δυνάμεων, οι μικροί θα μπορούν να ελέγχουν κομμάτια των δήμων. Δεν θα μπορέσει να προχωρήσει το έργο των δημοτικών αρχών». Κάνοντας εμμέσως λόγο για συναλλαγές κι εκβιασμούς πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν συνεργασίες πριν από τις εκλογές ή και μετά και τεμάχισμα των δήμων, όπου ο καθένας θα κάνει την πολιτική του. Και όσο πιο μικρός είσαι και όσο πιο αναγκαίοι είναι οι ψήφοι σου για να φτιάξεις την πλειοψηφία, τόσα περισσότερα θα απαιτείς και θα παίρνεις». Με απλά λόγια, ο Νίκας υποστηρίζει ότι με το συγκεκριμένο σύστημα θα υπάρξει συναλλαγή προκειμένου να λειτουργήσουν οι δήμοι και κάποιοι από τις μειοψηφίες είτε θα είναι «λαγοί» του δημάρχου, είτε θα εξαγοράζονται με θέσεις και με τιμάρια εξουσίας. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει απόλυτο δίκιο, αυτό ακριβώς θα συμβεί. Ενα μεγάλο ανατολίτικο παζάρι θα στηθεί στους δήμους, όπου διάφοροι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων ή ισχυρών οικογενειών θα επιτυγχάνουν την εκλογή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ξεκινάνε κανονικά τη… διαπραγμάτευση. Σε μια εποχή που κομματικοί και παραταξιακοί σχηματισμοί είναι σε απόλυτη απαξίωση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ξεκάθαρες γραμμές και ιδεολογικά ζητήματα στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, θα κάνουν ντου διάφοροι επιτήδειοι οι οποίοι ως απολύτως απαραίτητοι θα έχουν αποκλειστικό στόχο το "ψητό". Το σημαντικότερο, ο δήμαρχος που εκλέγεται, αν δεν συνδιαλλαγεί, δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα και αν συνδιαλλαγεί δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του! Επιπρόσθετα, «θα βρούμε μαλλί να ξάνουμε» για το αν φταίει ο δήμαρχος που δεν προχωρά το ένα ή το άλλο ζήτημα ή το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Δεν ξέρουμε αν στην παρούσα φάση αυτό που καίει τον κόσμο είναι ο τρόπος που εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι στο ζήτημα υπάρχει μικροκομματική σκοπιμότητα. Στην κυβέρνηση, και ειδικότερα στο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στη δημοσκοπική κατάρρευση φοβούνται ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές τα στελέχη τους δεν θα εκλεγούν ούτε δημοτικοί σύμβουλοι, και μέσω αυτού του υβριδικού συστήματος προσπαθούν να δώσουν ρόλο και εξουσία σε μειοψηφικούς συνδυασμούς. Θεωρούν δηλαδή ότι έτσι θα δώσουν ρόλο σε στελέχη τους, συνεργαζόμενα με άλλους συνδυασμούς, παίρνοντας αντίστοιχες θέσεις, όπως πολλές φορές είχαν πράξει και στο παρελθόν. Πρόκειται δηλαδή για ένα μέτρο που ούτε τη δημοκρατία, ούτε τη διαφάνεια προωθεί, απλώς προσπαθεί να διασώσει διάφορες τοπικές κομματικές νομενκλατούρες, εξασφαλίζοντάς τους ρόλο και υπόσταση. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να προλάβουν τη μεγάλη φυγή των στελεχών τους στο χώρο της αυτοδιοίκησης. 

Η πολυδιάσπαση της ευθύνης είναι μάλλον βολική στο να μην γίνεται τίποτα και να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα ο πολίτης για τις ευθύνες. Από τη στιγμή που ο δήμαρχος για να εκλεγεί χρειάζεται το 50% των ψήφων θα πρέπει να διαθέτει και την αντίστοιχη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο: να μπορεί να αποφασίζει και να έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για αυτά που γίνονται ή δεν γίνονται στο δήμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο με διαφορετική πλειοψηφία πιθανώς να είχε νόημα αν είχε συμβουλευτικό ή στρατηγικό χαρακτήρα, δεν ασχολείται δηλαδή με τα τρέχοντα καθημερινά ζητήματα του δήμου. Αν δηλαδή ασχολείται με το ΓΠΣ ή τον 5ετή προγραμματισμό δίνοντας στρατηγικές κατευθύνσεις ή γνωμοδοτεί γενικώς, τότε, ναι, θα μπορούσε να εκλέγεται με απλή αναλογική ως όργανο διαβούλευσης και δημοκρατικού προγραμματισμού. Οπως όμως έχουν σήμερα τα πράγματα, όπου τα πάντα εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, μια τέτοια επιλογή θα οδηγήσει σε αναντιστοιχία, που θα είναι είτε διαλυτική είτε μνημείο συνδιαλλαγής. Σε κάθε περίπτωση και επειδή οι δημοτικές εκλογές είναι πάρα πολύ μακριά, ενώ το πολιτικό τοπίο είναι απολύτως ρευστό και μάλλον προεκλογικό, η όλη συζήτηση θυμίζει διαδικασία… σε δουλειά να βρισκόμαστε, για να λέμε ότι κάτι κάνουμε ή ότι τάχα είμαστε σταθεροί στις εξαγγελίες της Αριστεράς.  

 

 

panagopg@gmail.com