Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 20:40

Ας χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον μια σφυρίχτρα

Γράφτηκε από τον

Ας χρησιμοποιήσουν  τουλάχιστον μια σφυρίχτρα

Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Καλαμάτα είναι εντοπισμένα σε συγκεκριμένα σημεία και σε προσδιορισμένες ημέρες και ώρες.

Το Σάββατο και την Τετάρτη στη λαϊκή αγορά. Τις καθημερινές, χειμώνα - καλοκαίρι, τις ώρες αιχμής στα φανάρια της ανόδου στην Αρτέμιδος, στον κυκλικό κόμβο της 23ης Μαρτίου και σε όλο το μήκος της Αριστομένους. Το καλοκαίρι η Ναυαρίνου «πήζει» συγκεκριμένες ώρες, ενώ με τον περιφερειακό ο κόμβος στο ξενοδοχείο «Φωτεινή» γίνεται δύσκολος γι' αυτούς που βγαίνουν από Λακωνικής.

 

Αν τα βάλει κανείς κάτω ώρες και μέρες καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι με μια προσωρινή ανθρώπινη ρύθμιση το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν. Τι είναι όμως αυτό που δεν επιτρέπει να βρίσκεται τις 3 ώρες αιχμής στον κόμβο του «Φωτεινή» κάποιος να ρυθμίζει την κυκλοφορία; Αν η Τροχαία δεν μπορεί, κάποιος από τη Δημοτική Αστυνομία δεν περισσεύει για να ρίξει δυο σφυρίγματα και να κόψει λίγο τη Ναυαρίνου και να ξεμπλοκάρει η έξοδος; Τρόπος προφανώς και υπάρχει, απλώς κυριαρχεί το «…δεν βαριέστε, μέρες είναι θα περάσουν» ή αφού κανένας δεν μας πιέζει, πού να πηγαίνουμε τώρα μέσα στον ήλιο, άσε καλύτερα στη σκιά με το μπλοκάκι!

 

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που με βάση την υποδομή δρόμων που διαθέτει δεν θα έπρεπε να είχε κανένα κυκλοφοριακό ζήτημα. Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη. Το γιατί έγινε ο περιφερειακός και στην πόλη εφαρμόζεται ακόμα η παλιά κυκλοφοριακή μελέτη, νομίζουμε ότι το γνωρίζουν όλοι. Το ζήτημα δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Αφησε τα πράγματα να κυλήσουν και να δει τι θα κάνει τόσο με τη Ναυαρίνου και την Κρήτης όσο και με τους κάθετους που θα φτάνουν στον περιφερειακό, που φαίνονται τώρα πιο αναγκαίοι από ποτέ. Πάντως δεν χρειαζόταν να είσαι συγκοινωνιολόγος για να προβλέψεις ότι θα γίνει χαμός στον κόμβο του «Φωτεινή», κοινή αντίληψη αρκούσε. Εγκαιρα άλλωστε είχε επισημανθεί ότι πρέπει να υπάρξουν προσωρινά μέτρα μέχρι να κατασκευαστεί ο κυκλικός κόμβος στο συγκεκριμένο σημείο. Αλλά θα περιμένουμε τον κόμβο που τώρα φάνηκε ότι είναι αναγκαίος… και γενικώς περιμένουμε οι συνθήκες να ωριμάσουν για να ληφθούν κυκλοφοριακά μέτρα και πάντα τόσο… όσο!

 

Αυτό το "περίμενε" ή καλύτερα το "βλέποντας και κάνοντας" κυριαρχεί. Ετσι περιμένουν δήθεν να διανοιχτεί όλη η Κρήτης για να καταστήσει τη Ναυαρίνου δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Ψάχνουν να βρουν ένα πρόγραμμα να εντάξουν μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη, χωρίς να έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με την υπόλοιπη Αριστομένους μέχρι το πάρκο, τι ρόλο θα παίζει αυτή και η Ναυαρίνου σε ένα νέο κυκλοφοριακό σύστημα, πού θα δοθούν νέοι ποδηλατοδρόμοι και πώς θα ξεμπλοκάρουν κόμβοι που τις ώρες αιχμής μποτιλιάρουν. Δεν έχει αποφασιστεί βασικά το αν θα δοθεί προτεραιότητα σε πεζούς και ποδήλατα, αν θέλουμε να κάνουμε νέα πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους, δημιουργώντας μια διαφορετική ελληνική επαρχιακή πόλη αντιγράφοντας πετυχημένα μοντέλα του εξωτερικού.

 

Ετσι περιμένουμε να γίνει κάτι μαγικό και να λυθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα μέσα από μια μελέτη, χωρίς να περιγράψουμε στρατηγικούς στόχους. Αναμένουμε το νέο θαύμα ή μήπως το «ό,τι κάτσει… καλύτερο θα είναι»! Το χειρότερο, αναμένοντας δεν γίνεται και τίποτα στην καθημερινότητα. Το να μπει κάποιος με μια σφυρίχτρα και να ξεμπλοκάρει τα σημεία που προκαλούν το κυκλοφοριακό έμφραγμα, δεν θεωρούμε ότι είναι και τόσο δύσκολο. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τα μεγάλα και τα… οραματικά, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να κάνουμε πιο ανθρώπινη την καθημερινότητα όλων μας. Το κυκλοφοριακό έμφραγμα όλου του παραλιακού μετώπου μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περιμένει. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να επαναληφθούν τα φετινά χάλια και το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι δικαιολογίες και οι διαπιστώσεις έχουν πλέον για όλους τελειώσει.

 

 

 

panagopg@gmail.com