Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 16:12

Αρκετά κράτησαν  τα... θεάματα!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αρκετά κράτησαν  τα... θεάματα!

Η αποκάλυψη ότι μέσα σε τρία χρόνια η προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου έδωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ για αμοιβές σε δικηγόρους έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες και βέβαια πολιτική ένταση.

Η διαδικασία των αμοιβών είναι προφανώς νόμιμη, το ερώτημα είναι κατά πόσο οι συγκεκριμένες αμοιβές ήταν και πολιτικά ορθές. Υπήρχε δηλαδή δυνατότητα να δοθούν μικρότερα ποσά μέσα από μια πιο διάφανη διαδικασία ανάθεσης των υποθέσεων; Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε πόσους δικηγόρους αφορούσε αυτή η αμοιβή και βέβαια με ποιον τρόπο αυτοί επιλέχθηκαν. Θα είχε αξία και μια παρέμβαση για το θέμα από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου, στις τάξεις των οποίων υπάρχουν δεκάδες δικηγόροι οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι στο γραφείο τους και παθαίνουν παραζάλη ακούγοντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Τα χρήματα είναι αρκετά και οι δικαιολογίες περί οικονομίας, λόγω του ότι κερδήθηκαν υποθέσεις, δεν πείθουν κανέναν. Οι υποθέσεις θα μπορούσαν να κερδηθούν και με μικρότερες αμοιβές. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και τώρα όποιος θεωρεί ότι μπορεί να δικαιολογήσει τεκμηριωμένα τις αποφάσεις του δεν έχει παρά να δώσει στη δημοσιότητα μια ολοκληρωμένη κατάσταση με αμοιβές και υποθέσεις, για να κρίνουν οι πολίτες. Θα είχε για παράδειγμα μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε πόσο στοίχισαν στην Περιφέρεια οι αμοιβές δικηγόρων για την υπόθεση της δίκης με την «Ε», που την έφτασε ως τον Αρειο Πάγο. Οι πολίτες είμαστε βέβαιοι ότι έχουν καταλάβει, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να εξηγηθούν κάποια πράγματα, τα οποία φαίνονται από μακριά και με βάση την κοινή λογική. Και όταν δεν πείθουν οι εξηγήσεις, αρχίζουν οι φωνές και η φασαρία μήπως σηκωθεί κουρνιαχτός και κρυφτεί το πρόβλημα.

Οι αποκαλύψεις αυτού του είδους δημιουργούν πολιτική ένταση, η οποία όμως είναι απολύτως αναμενόμενη ως απαραίτητο στοιχείο κάθαρσης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να τελειώνει με πρακτικές του παρελθόντος. Η περιφερειακή αρχή Νίκα έχει ευθύνη να συγκρουστεί μέχρι τέλους με τις πρακτικές της αδιαφάνειας, της καμαρίλας και του βεντετισμού του τίποτα. Οφείλει να εφαρμόσει κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της, καθώς και να επιβάλει τον πολιτισμένο διάλογο και την αντιπαράθεση μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι κραυγές και οι προσωπικές επιθέσεις θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην πολιτισμένη πολιτική αντιπαράθεση που θα στοχεύει στην υπηρέτηση του συμφέροντος των πολιτών και όχι της προσωπικής ματαιοδοξίας.

Οι πολίτες της Περιφέρειας οφείλουν να γνωρίζουν με λεπτομέρεια τα πάντα, και αυτά που έγιναν και αυτά που γίνονται. Και αυτά που προχωρούν και αυτά που ματαιώνονται. Να μαθαίνουν για επιτεύγματα αλλά και για χαμένες ευκαιρίες. Το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου με τη δημοσιοποίησή του θεωρούμε ότι θα βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Είναι απαραίτητο βήμα για να κλείσουν οι παλιοί λογαριασμοί και να ξεκινήσει η νέα εποχή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Γιατί η Πελοπόννησος χρειάζεται μια νέα αρχή. Εχει μείνει πίσω και πρέπει να κάνει άλματα για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Εργα που έχουν ξεκινήσει καρκινοβατούν εδώ και χρόνια, ενώ παγιωμένες συμπεριφορές δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και συμβολή όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων του τόπου για να μπορέσει να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και η περίοδος εξαιρετικά κρίσιμη για να μπορέσουν να δρομολογηθούν κάποια πράγματα, έτσι ώστε στην επόμενη περίοδο η Περιφέρεια να οδηγηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά.

Το ξεμπλοκάρισμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από τη νέα περιφερειακή αρχή είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο ελπίζουμε να ολοκληρωθεί προκειμένου να απελευθερωθεί η περιοχή από το άγος των σκουπιδιών. Ο σωστός σχεδιασμός και η παρακολούθηση των έργων που εντάσσονται στα περιφερειακά προγράμματα είναι το μεγάλο στοίχημα που οφείλει να κερδίσει η νέα περιφερειακή αρχή. Ο πολιτικός πολιτισμός, η διαφάνεια, η διαβούλευση και η επικέντρωση στο στόχο της παραγωγής χρήσιμου έργου για τους πολίτες της Πελοποννήσου είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. Τα κενά περιεχομένου λόγια, ο αυτοθαυμασμός μεγαλοπρέπειας, η ωραιοπάθεια του τίποτα, δεν είναι έργα και δεν αφορούν τους πολίτες. Τα... θεάματα βεβαίως πάντα προκαλούν ενδιαφέρον στο κοινό, έχουμε όμως την αίσθηση ότι οι πολίτες έχουν χορτάσει από θέαμα και είναι πια η ώρα να βρεθεί κανένας χριστιανός να κόψει κάνα βάτο στο επαρχιακό οδικό δίκτυο!

 panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 20:52

NEWSLETTER