Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 22:09

Το πρόβλημα δεν μπορεί να περιμένει  

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το πρόβλημα δεν μπορεί να περιμένει  

 

Η επίθεση από Ρομά σε δημοτικούς αστυνομικούς της Καλαμάτας αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο των τελευταίων ημερών το οποίο δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Οταν για μία κλήση παράνομης στάθμευσης θεωρεί κάποιος ότι μπορεί να πάει και να προπηλακίσει δημοτικούς αστυνομικούς σημαίνει ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βία απέναντι σε οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιο στην παραβατική του συμπεριφορά. Το γεγονός αυτό δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι κάποιοι θεωρούν δικαίωμά τους να παρκάρουν όπου θέλουν, να κυκλοφορούν ό,τι αυτοκίνητο θέλουν, να οδηγούν με όποιο τρόπο επιθυμούν.  Ακόμα και το να κλέβουν το θεωρούν δικαίωμά τους, το οποίο κανένας δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητήσει, ούτε καν να αντισταθεί!

Μετά απ’ όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες, όποιος δεν βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα απλώς κλείνει τα μάτια σε μια ζοφερή πραγματικότητα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να κρύβεται και να λάβει άμεσα μέτρα με στόχο να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Εχουμε επανειλημμένως σημειώσει ότι χρειάζονται μέτρα που θα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: Καταστολή στην καθημερινή παραβατικότητα - ας ξεκινήσουν από την κίνηση αυτοκινήτων και την επικίνδυνη οδήγηση. Αλλαγή νόμων, για ουσιαστική τιμωρία που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για νέες παραβατικές συμπεριφορές στο μέλλον. Προγράμματα ένταξης, με έμφαση στην εκπαίδευση και την απογκετοποίηση.

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει. Τα επιδόματα και τα προγράμματα ένταξης δεν έχουν δώσει λύσεις, ενώ ο τρόπος αστυνόμευσης και σωφρονισμού έχουν διογκώσει αντί να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα. Η εξέταση ενός συνολικά νέου πλαισίου αντιμετώπισης είναι πλέον περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Ο κατευνασμός, όπως έδειξαν και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, δεν λειτουργεί εκτονωτικά, αλλά αντίθετα φουντώνει παραβατικές συμπεριφορές και προκλήσεις. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και απαιτούνται άμεσα μέτρα για να μην έχουμε νέα τραγωδία.


NEWSLETTER