Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 21:59

Επιλέγουν τελικά το λιγότερο κακό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Επιλέγουν τελικά το λιγότερο κακό

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Αποτιμώντας την περασμένη εβδομάδα την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επισημαίναμε ότι «οι πολίτες αγοράζουν ελπίδα και αυτό είναι στην παρούσα φάση το πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Το πολιτικό κλίμα δεν επιτρέπει στην αξιωματική αντιπολίτευση να έχουν βάρος και αξιοπιστία οι ανακοινώσεις της, ενώ η πλειοδοσία υποσχέσεων αντιμετωπίζεται ως γραφικότητα. Σε εκλογές έχει τύχη όποιος δείχνει ένα δρόμο προς ένα καλύτερο αύριο. Όποιος ποντάρει στην καταστροφή με όπλο την ακραία πόλωση, μοιράζοντας υποσχέσεις, έχει τύχη μόνο όταν οι πολίτες πειστούν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν».
Η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχε πλειοδοσία υποσχέσεων, προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς. Οι υποσχέσεις πλειοδοσίας προκάλεσαν θυμηδία στα σόσιαλ μίντια και επανέφεραν στην επικαιρότητα το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του 2015. Τα ευφυολογήματα με τον… ΡανΤανΠλάν ως απάντηση στα Χριστούγεννα της… γαλοπούλας ικανοποιούν τους φανατικούς της μιας και της άλλης πλευράς, αλλά δεν αφορούν τους πολίτες που καθορίζουν με την ψήφο τους το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πρόβλημα αξιοπιστίας με αποτέλεσμα να μην… γράφουν οι υποσχέσεις του. Όταν έχει προηγηθεί το… κοστολογημένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του 2015, και κυρίως το διχαστικό δημοψήφισμα που το αποτέλεσμά του πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, δεν έχεις αξιοπιστία. Όταν έχεις υπογράψει τη δέσμευση της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια και έχεις νομοθετήσει την πώληση των τραπεζικών δανείων ιδιωτών σε funds, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλάς για ξεπούλημα και για… σεισάχθεια σε ιδιωτικά δάνεια. Οι πολίτες όντως «δεν είναι χαζοί», καταλαβαίνουν πολύ καλά ποια είναι η βαρύτητα και η σημασία των υποσχέσεων, γι’ αυτό και είναι επιφυλακτικοί.
Το μεγάλο όμως πολιτικό πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι δεν μπορεί να πείσει για συμμαχία προοδευτικής διακυβέρνησης. Δεν υπάρχουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο κάλεσμα. Ο καθένας έχει τη δική του ατζέντα στο χώρο, ενώ χάθηκε μια τέτοια ευκαιρία το 2015, όταν έγινε η επιλογή συγκρότησης κυβέρνησης με τους ακραίους δεξιούς ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει συμμάχους και αυτό είναι πρόβλημα διακυβέρνησης το οποίο θα τίθεται το επόμενο διάστημα στους πολίτες.
Οι πολίτες που κρίνουν τις εκλογές αποτελούν οικονομικά τη μεσαία τάξη και κινούνται πολιτικά στην περιοχή του κέντρου. Οι πολίτες αυτοί είναι γνωστό ότι επιθυμούν καθαρές λύσεις διακυβέρνησης. Απεχθάνονται την αναταραχή, ειδικά σε μία περίοδο με γεωπολιτικές αβεβαιότητες που η οικονομία της χώρας πάει να βγει από μια πολύχρονη περιπέτεια. Όσο δεν υπάρχουν καθαρές και αξιόπιστες απαντήσεις διακυβέρνησης, αναγκαστικά θα επιλέγεται το λιγότερο κακό ή το αναγκαίο κακό.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER