Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 22:40

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης που δίνει απόλυτη ελευθερία σε όσους έχουν εμβολιαστεί δηλώνει με εμφατικό τρόπο την απόφαση για άμεση επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Η απόφαση αυτή δεν χωρά αμφιβολία ότι θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Περνάμε σε μία νέα φάση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σύμφωνα με το νέο δόγμα, σε μια κυνική διατύπωσή του, η πολιτεία διαθέτει εμβόλια για την προστασία των πολιτών και θα προχωρήσει με αυτούς που κατανοούν τη σημασία τους ακούγοντας την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τους ειδικούς.

Περνάμε δηλαδή σε μία ασθένεια που θα αφορά κατά βάση αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και οι οποίοι θα ζήσουν πολύ δύσκολες στιγμές τις επόμενες εβδομάδες. Είχαμε αναφερθεί και παλιότερα στο συγκεκριμένο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον περίπτωση να ξανακλείσει η οικονομία και η κοινωνία. Θα οδηγηθούμε σε ανοσία της αγέλης με τους ανεμβολίαστους να αφήνονται στην τύχη των επιλογών τους. Με βάση τα νέα δεδομένα είναι ξεκάθαρο ότι ο καθένας οφείλει να επανεξετάσει θεωρίες και συμπεριφορές.

Ο αριθμός των θανάτων που καθημερινά καταγράφονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας είναι εξόχως ανησυχητικός. Οι συγκρίσεις με άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι δραματικές. Το ποσοστό είναι τραγικά υψηλότερο και δείχνει πολλά πράγματα, τόσο για την υγεία πολλών συνανθρώπων μας -που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο- όσο και για την κατάσταση του συστήματος υγείας. Η άμεση κινητοποίηση με τα πρώτα συμπτώματα, ο προληπτικός έλεγχος για έγκαιρο εντοπισμό άλλων ασθενειών, είναι αναμφίβολα παράγοντες που θα μετρίαζαν τα βαριά περιστατικά και τους θανάτους. Δεν μπορεί βεβαίως να μην υπάρξει και συνολική αξιολόγηση των δομών υγείας της χώρας, οι οποίες δείχνουν να έχουν σοβαρά προβλήματα. Η αξιολόγηση της όλης κατάστασης είναι αναγκαία προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την οργάνωση του συστήματος υγείας στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η δυσκολία να πειστούν για την αξία του εμβολιασμού άνθρωποι που υπηρετούν στο σύστημα υγείας θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τον νέο σχεδιασμό.

Στη Μεσσηνία το ποσοστό εμβολιασμού είναι κάτω από τον μέσο όρο της χώρας. Τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά είναι ανησυχητικά πολλά για εποχή που τα πάντα λειτουργούν ακόμα σε εξωτερικούς χώρους. Τι θα γίνει άραγε μόλις πιάσουν τα κρύα; Πώς θα μπλοκαριστούν αποτελεσματικά οι ανεμβολίαστοι από τους εσωτερικούς χώρους; Οι θάνατοι που καταγράφονται σχεδόν κάθε μέρα στη μονάδα Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας και οι διασωληνώσεις ακόμα και νέων ανθρώπων δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, παρερμηνείες και ελαστικότητα στην εφαρμογή των μέτρων.

Η ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο, τόσο για την ανάγκη του εμβολιασμού όσο και για την τήρηση των μέτρων, έχει καθυστερήσει δραματικά. Οι τοπικοί φορείς, αυτοδιοικητικοί, επιστημονικοί και επαγγελματικοί, θα πρέπει να βγουν μπροστά, να ενημερώσουν και να πείσουν τους πολίτες που φοβούνται, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Να απομονώσουν κακές πρακτικές από επαγγελματικούς χώρους, να προστατέψουν εργαζόμενους και πελάτες, αλλά και τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Το άνοιγμα των πάντων θα έχει επιπτώσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και θα θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Είναι τραγικό να μην προχωρά ο εμβολιασμός στην περιοχή μας λίγες εβδομάδες πριν το λιομάζωμα και με τους ηλικιωμένους κατοίκους στα χωριά να εκτίθενται σε απίστευτο κίνδυνο.

Η διαφοροποίηση των “ψεκασμένων” από τους ανθρώπους που απλώς φοβούνται το εμβόλιο από παραπληροφόρηση είναι κάτι το οποίο έχει καθυστερήσει και οφείλεται στο φόβο της σύγκρουσης με τους φανατικούς. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, οι φορείς και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να αφυπνιστούν και να απομονώσουν τις φωνές του ανορθολογισμού και του παραλόγου. Η κοινωνία είναι προφανές ότι θα προχωρήσει μπροστά με όσους αντέξουν την πίεση της επόμενης περιόδου. Ο καθένας πρέπει να δει την πραγματικότητα και πώς αυτή διαμορφώνεται, να αναμετρηθεί με τους φόβους του και να πάρει τις αποφάσεις του. Το σύστημα υγείας της χώρας έχει δείξει τα όριά του και δεν χωρούν ωραιοποιήσεις. Μέχρι να αρχίσει η χρήση νέων φαρμάκων, που όλα δείχνουν ότι ευτυχώς δεν θα αργήσει πολύ, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Η οικονομία και η κοινωνία θα προχωρήσουν, δεν μπορούν να περιμένουν να πειστούν όσοι φοβούνται ή πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας και στη λογική του παραλόγου. Κάποιοι επισημαίνουν ότι, σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της πολιτείας, ισχύει πλέον ο χρησμός που έδωσε το Μαντείο των Δελφών το 480 π.Χ., απαντώντας σε σχετικό αίτημα των Αθηναίων τι να κάνουν έναντι της μεγάλης περσικής εκστρατείας: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER