Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 21:55

Δήμοι απροετοίμαστοι για τη διαχείριση απορριμμάτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η διαχείριση των απορριμμάτων στους δήμους της Μεσσηνίας αποτελεί διαχρονικά ένα τεράστιο πρόβλημα. Λύσεις πάντα προσωρινές, στο πλαίσιο της «έκτακτης ανάγκης» για να υπάρχει οριακή νομιμότητα, με υψηλό κόστος οικονομικό και περιβαλλοντικό. Η Μαραθόλακκα, το Αλιμάκι, τα Λιμενικά, ο Άγιος Νικόλαος είναι μερικές από τις μεγάλες ανοιχτές πληγές. Τα σκουπίδια καταλήγουν χρόνια τώρα σε αυτές τις «νόμιμες» ανοιχτές χωματερές που βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης, η οποία βεβαίως ουδέποτε ολοκληρώνεται. Το πρόβλημα σέρνεται σε αναμονή της ολοκληρωμένης διαχείρισης, η οποία έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια στην ΤΕΡΝΑ αλλά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.
Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της πρώτης μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, ενώ υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι μέχρι το Μάιο θα ξεκινήσει και η μονάδα στην Καλλιρρόη. Η έναρξη λειτουργίας των μονάδων διαχείρισης υποτίθεται ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο των ανοιχτών χωματερών, ενώ υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα υπάρξει αποκατάσταση των χώρων. Στο πλαίσιο βεβαίως του δυνατού, γιατί πλήρης αποκατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει. Το πιθανότερο είναι απλώς να σκεπαστούν τα σκουπίδια και τα δέματα με χώμα και να αφεθούν ενθύμιο του πολιτισμού μας στις επόμενες γενιές.
Για να ξεκινήσει όμως η μεταφορά στις μονάδες διαχείρισης, θα πρέπει οι δήμοι της Μεσσηνίας να έχουν ολοκληρώσει μία σειρά από έργα. Χρειάζονται σταθμοί μεταφόρτωσης και να έχουν προμηθευτεί τον αντίστοιχο εξοπλισμό για τη μεταφορά των σκουπιδιών. Στον τομέα αυτό υπάρχει τεράστια καθυστέρηση μιας και δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί κανένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Ο Δήμος Τριφυλίας που έχει εκρηκτικό πρόβλημα κοιτάζει το Αλιμάκι να καίγεται, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας που θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμος νοικιάζει οικόπεδα στη Μαραθόλακκα. Η άμεση μεταφορά των σκουπιδιών στην Παλαιόχουνη αλλά και στην Καλλιρρόη, χωρίς σταθμούς μεταφόρτωσης και μέσα, είναι αδύνατη. Εκτός κι αν οι δήμοι σκοπεύουν να στέλνουν δεκάδες απορριμματοφόρα απευθείας σε Παλαιόχουνη και Καλλιρρόη με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και επιβάρυνση. Η ενοικίαση με 1.000 ευρώ το μήνα οικοπέδου στη Μαραθόλακκα αλλά και η συνολική έλλειψη προετοιμασίας δείχνουν τον ευκαιριακό τρόπο που αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αναβολές. Οι ανοιχτές χωματερές το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι κλειστές και να ξεκινά η αποκατάστασή τους. Η πληγή θα πρέπει να κλείσει και οι δήμαρχοι οφείλουν να πράξουν τα αυτονόητα.

panagopg@gmail.com