Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 21:09

Η μελέτη για την κλιματική αλλαγή δείχνει… φράγματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η μελέτη για την κλιματική αλλαγή δείχνει… φράγματα

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τις επόμενες δεκαετίες θα είναι ευάλωτη στις συνέπειες που θα επιφέρουν η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, καθώς και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων κλιματικών καταστάσεων, όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι ακραία έντονες βροχοπτώσεις και οι ημέρες με ακραίο κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς, που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της εξελισσόμενης ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης που εκπονήθηκε από το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας.

Στην ίδια μελέτη αναλύονται ο κίνδυνος της ερημοποίησης που διαφαίνεται ιδιαίτερα μεγάλος στο μέλλον και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στους βασικότερους τομείς της οικονομίας και της ζωής του τόπου, όπως στα υδατικά αποθέματα και τη βιοποικιλότητα, την υγεία του πληθυσμού, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, τη ζήτηση ενέργειας και τη βιομηχανία. Δυστυχώς κίνδυνο διατρέχουν και τα μνημεία της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η μελέτη με δυο λόγια περιγράφει ένα ζοφερό μέλλον αν δεν ασκηθούν πολιτικές και δεν υλοποιηθούν έργα που θα δημιουργούν ανάχωμα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τόσο τα αγροτικά προϊόντα όσο και ο τουρισμός θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν από πλευράς υποδομών και εφαρμογής σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων για την αύξηση της απόδοσης στη γεωργία και στην επιχειρηματικότητα. Σημαντικός παράγοντας που επισημαίνεται με έμφαση στη μελέτη είναι η προώθηση εγγειοβελτιωτικών έργων.

Η αξιοποίηση των υδάτων για την άρδευση αλλά και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των ρεμάτων για να προλαμβάνονται πλημμύρες, αποτελεί ένα βασικό μέτρο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι οι νέες κλιματολογικές συνθήκες επιβάλλουν διαφορετική αντιμετώπιση στην προώθηση έργων υποδομής. Η μελέτη επισημαίνει με έμφαση ότι χρειάζεται ιδιαίτερη δράση στον τομέα της αξιοποίησης του υδάτινου πλούτου της περιοχής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που είχε την πρωτοβουλία για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, σε συνεργασία με τους δήμους χρειάζεται να προσαρμόσει το σχεδιασμό αντίστοιχων έργων υποδομής. Ειδικότερα στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας, που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να μην αξιοποιηθούν τα νερά του Νέδοντα με φράγματα. Οι παλιές αντιλήψεις και οι βολικές εργολαβίες είναι εκτός τόπου και χρόνου και σίγουρα εκτός των αναγκών της περιοχής και των ανθρώπων της.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 21:22

NEWSLETTER