Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 19:07

Η αδιαφορία για την ασφάλεια οδηγεί πάντα σε τραγωδίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και τους δεκάδες νεκρούς σοκάρει για μια ακόμα φορά τους πάντες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα βιώνει μία τραγωδία και βέβαια δεν θα είναι η τελευταία. Για κάθε δυστύχημα υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν όχι για να τιμωρηθούν απλώς κάποιοι, αλλά για να λειτουργήσουν παιδευτικά στο μέλλον. Η αναζήτηση των ευθυνών και η σωστή αποτύπωσή τους είναι όμως ένα από τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού κράτους. Κυριαρχεί το θυμικό και η οργή της πρώτης στιγμής και τα πάντα εξαντλούνται στη δημιουργία εντυπώσεων.

Οι ευθύνες τις περισσότερες φορές διαχέονται και φτάνουμε με ευκολία στο να  φταίει «η κακιά η ώρα», το «ανθρώπινο λάθος», τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η τύχη για τη «στραβή στη βάρδιά μας». Να φταίνε δηλαδή όλοι αλλά και κανένας. Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξει κάτι στη χώρα θα πρέπει να μαθαίνουμε από κάθε τραγωδία, για να μην ζούμε αμέσως μετά μία καινούργια. Δυστυχήματα με τρένα γίνονται σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στα πιο ανεπτυγμένα τεχνολογικά κράτη, με τη διαφορά όμως ότι εκεί στις σιδηροδρομικές γραμμές κινούνται εκατοντάδες τρένα. Μόνο εδώ κυκλοφορούσαν την ίδια ώρα δύο τρένα, σε διπλή σιδηροδρομική γραμμή και κατάφεραν να τα βάλουν στην ίδια για να συγκρουστούν μεταξύ τους!

Το τρένο είναι ένα μέσο μεταφοράς, που στο σύγχρονο κόσμο φτάνει στην ώρα του προσφέροντας άνεση και ασφάλεια στους επιβάτες του. Στην Ελλάδα το τρένο ποτέ δεν έφτανε στην ώρα του, ενώ τα μικρά και μεγάλα δυστυχήματα και ατυχήματα το απαξίωσαν και το οδήγησαν στην εγκατάλειψη. Έρχεται τώρα αυτό το τραγικό γεγονός στη μοναδική σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή που διαθέτει η χώρα ως επιστέγασμα της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τρένο ως μέσο μεταφοράς δεν ήταν στις προτεραιότητες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας. Το δυστύχημα στα Τέμπη θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν ολοκληρωθεί όλα τα έργα υποδομής για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Να μην αρκεί δηλαδή ένα ανθρώπινο λάθος για να σημειωθεί η τραγωδία. Η εκπαίδευση των εργαζομένων και οι δικλίδες ασφαλείας είναι αυτά που αποτρέπουν τις τραγωδίες. Οι σύγχρονες υποδομές δεν δημιουργούνται όμως από υπουργούς, που βάζουν ψεύτικες ζώνες ασφαλείας στην πολυτελή τους Μερσεντές για να κοροϊδέψουν τους αισθητήρες. Όταν αδιαφορείς για την ασφάλεια φτάνεις εύκολα στην τραγωδία.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 20:12