Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 09:02

Κερδισμένοι και χαμένοι στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κερδισμένοι και χαμένοι στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων Μεσσήνης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Η μειοψηφία ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της καταστροφολογίας, της συνωμοσιολογίας και του «να πάνε να κόψουν το λαιμό τους» αυτοί που θέλουν το δρόμο.

 

Η μειοψηφία είναι φανερό ότι πάσχει από πολιτική μυωπία διότι ο συγκεκριμένος δρόμος αφορά και τους κατοίκους του μισού δήμου Μεσσήνης. Η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει και τους λόγους για τους οποίους βγήκε δήμαρχος ένας από τον Άγιο Φλώρο στη Μεσσήνη. Κάποιοι νομίζουν ότι ο νέος δήμος Μεσσήνης είναι το παλιό Νησί και αυτό παρότι το πλήρωσαν ακριβά μια φορά συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο λάθος.

 

Ο δήμαρχος Μεσσήνης με την επιλογή του να μην προσφύγει κατά της μελέτης του νέου δρόμου προφανώς μέτρησε τα θετικά και τα αρνητικά. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας προφανώς του διαμηνύθηκε αρμοδίως ότι αν δεν πει το μεγάλο «ναι» στις εκλογές θα πρέπει να πάει  «με το δικό του σακί για ψήφους» στη Μεσσήνη ή αλλού. Οπότε, καλά τα ψηφαλάκια των παρόδιων του νέου δρόμου αλλά περισσότερα αυτά του κάμπου …της παράταξης . Επιπρόσθετα ο δήμαρχος θα μπορεί να πουλήσει υποχρέωση στους κατοίκους των πρώην δήμων Αίπειας, Πεταλιδίου αλλά και Αριστομένη γιατί συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να φτιαχτεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τις συγκεκριμένες περιοχές. Ο δήμαρχος Μεσσήνης προφανώς βγαίνει κερδισμένος και ενισχυμένος από τη συγκεκριμένη επιλογή.

 

Η μειοψηφία αντίθετα εγκλωβισμένη στο μικρόκοσμο της άρνησης έχασε τη μεγάλη εικόνα και την ευκαιρία να δείξει ότι αποτελεί σοβαρή εναλλακτική λύση για τη διοίκηση του δήμου. Στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα δεν μπορείς να βλέπεις το σημειακό μικροσυμφέρον αλλά το πολλαπλασιαστικό όφελος. Τ ότι οι παραλίες του δήμου Μεσσήνης γίνονται εύκολα προσβάσιμες αποτελεί ένα νέο στοιχείο που μπορεί να εντάξει την περιοχή στον τουριστικό χάρτη. Η επιλογή της ακινησίας και του να μην γίνει τίποτα γιατί ενδεχομένως θα κερδίσουν περισσότερα κάποιοι άλλοι είναι ο ορισμός της μιζέριας. Το ζήτημα είναι να αξιοποιείς τα θετικά που φέρνει μια επιλογή και όχι να κρύβεις το κεφάλι στον άμμο πιστεύοντας ότι αφού δεν βλέπεις εσύ δεν κινείται τίποτα.

 

Ο νέος δρόμος αν τελικά κατασκευαστεί βάζει το Δήμο Μεσσήνης σε μια νέα φάση με ευκαιρίες και κινδύνους. Για τους παραλιακούς οικισμούς όπως προαναφέραμε ανοίγονται νέες δυνατότητες στον τουριστικό τομέα ενώ για την πόλη της Μεσσήνης υπάρχουν όντως σοβαροί κίνδυνοι. Είναι πολλοί  στη Μεσσήνη που πιστεύουν –όχι άδικα με την επικρατούσα κατάσταση – ότι με το νέο δρόμο δεν θα μπαίνει στην πόλη άνθρωπος, είτε διερχόμενος είτε από τα γύρω χωριά, μιας και θα υπάρχει η εύκολη πρόσβαση στην Καλαμάτα. Κάνουν λάθος γιατί νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι ο δρόμος. Πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που δεν κάνουν τη Μεσσήνη επιλογή – μην κρυβόμαστε και τώρα ελάχιστοι από τις γύρω περιοχές «μπαίνουν» στην πόλη. Είναι λοιπόν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δουν όλοι τις ουσιαστικές αιτίες και όχι το τι κάνουν οι άλλοι. Ο δρόμος μπορεί να μετατρέψει τη Μεσσήνη σε νέα επιλογή κατοικίας. Να φέρει δηλαδή κατοίκους στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης μιας και εξασφαλίζεται εύκολη και ασφαλής πρόσβαση με την πρωτεύουσα του νομού.

 

Η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Ευθύνη των τοπικών πολιτικών παραγόντων είναι να περιορίσουν τα αρνητικά και να αξιοποιήσουν τα θετικά. Ο κόσμος τρέχει με ιλιγγιώδης ταχύτητα και αλλάζει δραματικά όποιος παραμένει ακίνητος νομίζοντας ότι έτσι θα συντηρηθεί κάνει τεράστιο λάθος. Το θετικό είναι ότι η προώθηση της κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος έχει φύγει πλέον από τον τοπικό μικρόκοσμο και έχει περάσει σε κεντρικό επίπεδο. Τώρα είναι η ώρα των εξετάσεων που θα δώσουν άλλοι. Άλλοθι πλέον δεν υπάρχουν. Αναμένουμε.

 

 

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER