Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 20:21

Οι ακραίοι από μόνοι τους δεν κάνουν πλειοψηφία

Γράφτηκε από τον

Οι ακραίοι από μόνοι τους δεν κάνουν πλειοψηφία

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι εκλογές κρίνονται στην οικονομία και τις κερδίζει αυτός που υπερισχύει στο Κέντρο. Αυτός ο βασικός κανόνας κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα δεκαετίες τώρα και επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη εκλογική μάχη. Εξαίρεση του κανόνα η περίοδος της οικονομικής κρίσης, όπου η οικονομία έπαιξε το ρόλο της, αλλά οι δυνάμεις του Κέντρου κατακερματίστηκαν και δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την πολιτική κυριαρχία. Η επιστροφή σε μια νέας μορφής κανονικότητα επιβεβαιώθηκε με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ενίσχυση κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. είναι μέρος της νέας κανονικότητας. Σε όλο τον κόσμο κυριαρχούν δυνάμεις που αμφισβητούν την επιστήμη, τους θεσμούς και την αστική δημοκρατία στο όνομα διαφόρων θολών αντιλήψεων για το έθνος, τη θρησκεία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι δυνάμεις αυτές πάντα υπήρχαν, αλλά ενισχύθηκαν μέσα από τους αλγόριθμους των σόσιαλ μίντια, όπου η ψευδής πραγματικότητα γίνεται πλειοψηφική βεβαιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν μέσα στον εικονικό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να εξηγήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Ακόμα και «κόμματα εξουσίας» έπεσαν θύματα της αναπαραγωγής βεβαιοτήτων που καλλιεργήθηκαν στον κόσμο των τρολ και της εχθροπάθειας που καλλιεργείται στα σόσιαλ μίντια.

Η κατασυκοφάντηση των συστημικών μέσων ενημέρωσης -εννοείται και με δική τους ευθύνη και ανοχή- έχει οδηγήσει στο να αναπαράγονται ως πραγματικότητες απίθανα πράγματα. Οι θεωρίες συνωμοσίας, η εχθροπάθεια, οι καταδικαστικές αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες από τους εισαγγελείς υπηρεσίας στο Διαδίκτυο τροφοδοτούν τον αντισυστημικό παραλογισμό. Το θετικό είναι ότι όλες αυτές οι δυνάμεις παραμένουν κατακερματισμένες στο δεξιό και αριστερό πολιτικό φάσμα και δεν αναμένεται να παίξουν κανέναν ουσιαστικό ρόλο πέρα από την προσφορά θεάματος.

Σε λίγες εβδομάδες έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ψήφος εδώ των δυνάμεων που κινούνται αντισυστημικά έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία. Μερικές δεκάδες ψήφοι κρίνουν την εκλογή δημάρχων και ως εκ τούτου το τι θα πράξουν οι κάθε μορφής ακραίοι είναι σημαντικό. Οι εκλογές όμως και πάλι θα κριθούν στο χώρο του Κέντρου. Όποιος υποψήφιος δεν δείξει ότι κινείται με βάση την κοινή λογική και δεν πείσει ότι εγγυάται την ορθολογική διαχείριση του δήμου ή της Περιφέρειας δεν έχει καμία τύχη. Κατά κανόνα οι ακραίοι από μόνοι τους δεν κάνουν πλειοψηφία. Αυτό συνειδητοποίησε έγκαιρα ο Μητσοτάκης και κέρδισε τόσο το 2019 όσο και τώρα.

 

panagopg@gmail.com

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023 20:13