Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 20:30

Αναζητούνται υπεύθυνοι άρχοντες για το Πολυλίμνιο

Γράφτηκε από τον

Αναζητούνται υπεύθυνοι άρχοντες για το Πολυλίμνιο

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα ατυχήματα των περασμένων ημερών στο Πολυλίμνιο επαναφέρουν στην επικαιρότητα τα ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση του συγκεκριμένου χώρου. Το Πολυλίμνιο αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών. Οι τοπικοί φορείς αρχικά έδειξαν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του χώρου μετά όμως από το τραγικό δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή μιας νέας κοπέλας δεν θέλει να έχει κανένας την ευθύνη της διαχείρισης του χώρου. Αποδεικνύεται - και εδώ - ότι έχουμε τοπικούς άρχοντες μόνο για τα εύκολα πανηγύρια όταν το πράγμα σοβαρεύει φροντίζουν να παίρνουν αποστάσεις προκειμένου να αποφύγουν μπλεξίματα και περιπέτειες.

Το Πολυλίμιο είναι ένα μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Η αξιοποίησή του προσδίδει αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Οι επισκέπτες δεν περιορίζονται πλέον μόνο στο «ήλιος - θάλασσα» θέλουν να έρχονται σε επαφή με τη φύση και τις κρυμμένες ομορφιές της κάθε περιοχή. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που τόσο ωραία εξαγγέλλεται σε συνέδρια και ημερίδες, περνά αναγκαστικά μέσα από την αξιοποίηση χώρων όπως το Πολυλίμνιο και η Νέδα. Το τι πρέπει να γίνει όλοι το γνωρίζουν. Υπάρχουν μοντέλα διαχείρισης αντίστοιχων χώρων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μπορούν να αντιγραφούν και να δώσουν αποτέλεσμα. Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι το κρυφτούλι των ανεύθυνο-υπεύθυνων όπου κανένας δεν ξέρει και κανένας δεν επιδιώκει να λάβει την ευθύνη της αρμοδιότητας.

Δεν γνωρίζουμε γιατί φέτος σταμάτησε η υποτυπώδεις έστω παρουσία της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο χώρο αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ο Περιφερειάρχης χρειάζεται να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου. Το να μην αναλαμβάνει κανένας τοπικός παράγοντας την ευθύνη για το χώρο έχει κόστος για την περιοχή και τους κατοίκους. Η ανάληψη θέσεων ευθύνης δεν έχει μόνο προνόμια αλλά και υποχρεώσεις. Το να παριστάνουν όλοι ότι το Πολυλίμνιο είναι κλειστό για τους επισκέπτες προκειμένου να μην μπλέξουν είναι στρουθοκαμηλισμός. Οι τουρίστες μπαίνουν, ταλαιπωρούνται και ενίοτε τραυματίζονται. Όλα όσα συμβαίνουν μαθαίνονται και η περιοχή δυσφημείται ως μη ασφαλής. Τυπικά μπορεί έτσι κανένας να μην έχει την ευθύνη, για «τη στραβή στη βάρδια του», αλλά αυτό το πληρώνουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι επέλεξαν άρχοντες για τα δύσκολα και όχι ανεύθυνους σουλατσαδόρους.

panagopg@gmail.com