Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024 20:31

Με απαγορεύσεις ξορκίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις

Γράφτηκε από τον

Με απαγορεύσεις ξορκίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Ξεκινά αύριο μια σχολική χρονιά με την επικαιρότητα να την απασχολούν τα δευτερεύοντα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ποινολόγιο για τη χρήση του κινητού και συνέπειες στον γονέα για πιθανές καταστροφές στο σχολείο. Μόνο που το πρόβλημα στα σχολεία δεν είναι κάποιες ακόμα απαγορεύσεις αλλά η εκπαιδευτική διαδικασία και τα εφόδια με τα οποία εξοπλίζονται οι νέοι. Το κάπνισμα, η κοπάνα, το κινητό, η επιθετική συμπεριφορά των εφήβων δεν είναι καινούργια προβλήματα και η εμπειρία χρόνων έχει δείξει ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με ποινές. Η τιμωρία ως μέσο πειθούς είναι το τελευταίο, όταν θα έχουν αποτύχει όλα τα υπόλοιπα. Γίνονται όμως όλα τα υπόλοιπα και, αν όχι, γιατί; Αυτό είναι που χρειάζεται να απασχολήσει και να ληφθούν μέτρα.

Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ορμή, το να επιστρέφουμε στις προπολεμικές παιδαγωγικές μεθόδους, με τις αποβολές και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας αλλά και της ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα παιδαγωγικά ζητήματα. Το κινητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι των παιδιών και αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι η εκπαίδευση στη χρήση του. Το παιδί αν δεν μάθει να σέβεται τα προσωπικά δεδομένα και την προσωπικότητα του συμμαθητή και του δασκάλου του, θα βρει τρόπο να χρησιμοποιήσει με κακόβουλο τρόπο το κινητό ή κάποιο άλλο εργαλείο της σύγχρονης τεχνολογίας. Κάμερες υπάρχουν πλέον και σε ψηφιακά ρολόγια, θα απαγορευθούν και τα ρολόγια; Η γενική απαγόρευση δεν προλαμβάνει αλλά λειτουργεί ως άλλοθι απραξίας. Το ζήτημα δεν είναι, δηλαδή, η τιμωρία αλλά το τι μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και πώς αυτά έχουν σχέση με τον πραγματικό κόσμο.

Το κινητό δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται αλλά να αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το κάθε παιδί από νηπιακή ηλικία είναι εξοικειωμένο και εν πολλοίς εξαρτημένο από το κινητό. Ποιος θα του μάθει την σωστή χρήση και την μετατροπή του σε χρήσιμο εργαλείο, αν δεν το κάνει το εκπαιδευτικό σύστημα; Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων συσκευών που αλλάζουν τα πάντα γύρω μας, εμείς πανηγυρίζουμε γιατί απαγορεύουμε το κινητό στο σχολείο! Αντί να μαθαίνουμε, ξορκίζουμε! Και όλα αυτά από έναν υπουργό που διακρίθηκε για τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και την εφαρμογή τους στην καθημερινότητα του πολίτη. Αλήθεια, στα κλειστά κινητά χτυπά το 112;

panagopg@gmail.com