Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 11:30

Παραλογισμός χωρίς τέλος στη διαχείριση των σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παραλογισμός χωρίς τέλος στη διαχείριση των σκουπιδιών

Το θέμα των σκουπιδιών θα κυριαρχήσει ξανά το επόμενο διάστημα σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Το καζάνι σιγοβράζει και σύντομα θα έχουμε εκρήξεις, με επώδυνα αδιέξοδα.  Η κατάσταση είναι, λίγο πολύ, γνωστή. Εδώ και χρόνια κανείς δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα. Ο λόγος:  να μην πάρει το κόστος της επιλογής χώρου εγκατάστασης και βέβαια για να μην συγκρουστεί με τοπικές κοινωνίες αλλά και διάφορα μικροσυμφέροντα. Σέρνεται έτσι χρόνια το θέμα, ενώ τελευταία μπήκε στο παιχνίδι και η θεωρία του «χρυσού» που θα βγάλουν οι μεγάλες εταιρείες από τη διαχείριση των σκουπιδιών.

 

 

Για να μην στενοχωρήσουμε καμιά τοπική κοινωνία και για να διασφαλιστεί η απόλυτη περιβαλλοντική θωράκιση της όποιας λύσης, δεν καταλήγουμε στην υιοθέτηση καμίας λύσης. Την ίδια ώρα εννοείται ότι πετάμε τα σκουπίδια όπου βρούμε και μπορούμε! Επιπρόσθετα, επειδή δεν θέλουμε να κονομήσουν οι τρισκατάρατες εταιρίες από τα δικά μας σκουπίδια, εμείς πληρώνουμε διάφορους φτωχοδιάβολους μικρομαφιόζους για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της απόκρυψης. Την ώρα που καταγγέλλουμε ότι τη διαχείριση των  σκουπιδιών προωθούν οι Ευρωπαίοι «αποικιοκράτες», πανηγυρίζουμε γιατί τα όργανα της Ε.Ε. στα οποία προσφύγαμε βάζουν φρένο στα συμφέροντα των εργολάβων!  Το σκηνικό του παραλόγου συμπληρώνεται με τα πρόστιμα που βάζει η περιφέρεια στους δήμους για τη λειτουργία και τη μη αποκατάσταση χωματερών. Οι δήμοι από την πλευρά τους βολεύονται με τις χωματερές αλλά και η περιφέρεια, που έχει τη θεσμική ευθύνη, δεν έχει χώρο να υποδείξει για να πάνε νόμιμα οι δήμοι τα σκουπίδια τους.

 

Το κουβάρι των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης δεν πρόκειται βέβαια να ξετυλιχτεί, γιατί με το μπέρδεμα που υπάρχει όλοι βολεύονται. Δεν ξέρουμε πάντως τι θα γίνει όταν τα σκουπίδια στοιβαχτούν στους δρόμους, μιας και η υπόθεση καταλήγει σε απόλυτο αδιέξοδο. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι πολύ σύντομα το πρόβλημα των σκουπιδιών θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μικροκομματικά παιχνίδια, έλλειψη συνεννόησης και υιοθέτησης του αυτονόητου, σε συνδυασμό με τις τεράστιες, χρόνιες αδυναμίες αλλά και τα αντικρουόμενα συμφέροντα στο συγκεκριμένο πεδίο φέρνουν τραγικά αδιέξοδα. Το λογαριασμό θα κληθεί να τον πληρώσουν οι πολίτες. Με την υποβάθμιση τις καθημερινότητάς τους αλλά και με την ανάληψη του επιπρόσθετου οικονομικού κόστους που κάθε φορά προκαλείται, όταν δεν γίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά η προώθηση των αναγκαίων λύσεων.

 

Σε επίπεδο περιφέρειας Πελοποννήσου το τι πρέπει να γίνει είναι γνωστό. Καταρχήν, να υπάρξει αποκατάσταση της συνεργασίας μεταξύ δήμων και περιφέρειας. Η ηγεσία της περιφέρειας είναι καιρός να αντιληφθεί ότι το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών δεν μπορεί να το διαχειρίζεται χωρίς την άμεση εμπλοκή των δημοτικών αρχών. Έχει την ευθύνη και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η οποία θα καθιστά τις νέες δημοτικές αρχές της Πελοποννήσου συνυπεύθυνες στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Η δόξα για την επίλυση του προβλήματος έχει εξαγοραστεί στις εκλογές και δεν πρόκειται να τους την κλέψει πλέον κανένας. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ξεκαθαριστεί απολύτως τι γίνεται με το διαγωνισμό. Θα προχωρήσει; Πότε και πώς; Υπάρχει εμπλοκή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη μέθοδο χρηματοδότησης; Αν αυτός, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν περπατήσει, ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο; Και το σημαντικότερο, μέχρι να γίνει το οτιδήποτε μακροπρόθεσμα, τους επόμενους μήνες πώς θα πορευτούν οι δήμοι της περιοχής; Πού θα πάνε τα σκουπίδια, αν όπως όλα δείχνουν έχουμε και μείζονα εμπλοκή στην Αττική; Οι ενδιαφερόμενοι θα συνεχίζουν να μοιράζουν πρόστιμα και να ανταλλάσουν καρφώματα σε ανακοινώσεις ή θα συνεννοηθούν για να βρουν λύσεις στο πρόβλημα; Οι πολίτες είναι σίγουρο ότι επιθυμούν λύσεις. Έχουν δείξει τεράστια ανοχή, αλλά η υπομονή όλων έχει πλέον εξαντληθεί. Αν κάποιοι δεν αλλάξουν μυαλά και συμπεριφορά, θα βρεθούν σύντομα προ μεγάλων εκπλήξεων.

 

 

 

 

 

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER