Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 14:53

Επενδυτές και μπαλαδόροι από Αργεντινή και Ινδονησία

Γράφτηκε από τον

Επενδυτές και μπαλαδόροι από Αργεντινή και  Ινδονησία

Οι καθημερινές ειδήσεις είναι από στενάχωρες έως ανησυχητικές. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα οδηγούνται, όπως κάθε φορά, σε νέα μέτρα. Οι μαγικές λύσεις των «επαναστατών», αν ποτέ εφαρμοστούν, μόνο τυφλοί δεν βλέπουν ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δυστυχία και τελικά σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Η πραγματικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για χαμόγελο και σε οδηγεί να θέλεις να τα κλείσεις όλα  και να πας να μαζέψεις ελιές, για να μην ακούς τίποτα. Το λιομάζωμα το γλυτώνεις μονό αν ασχοληθείς με την τοπική ειδησεογραφία. Πέρα από τις καθημερινές φωτογραφήσεις δημοτικών παραγόντων, πάνω από τα «έργα πνοής», και οι δηλώσεις για το «πώς έσταξε η ουρά του γαιδάρου» έχουμε τα ανεπανάληπτα κείμενα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εδώ ο λυρισμός συναντά το απέραντο χάος της λογοτεχνικής αερολογίας και τελικά πείθεσαι ότι ζεις σε μια μαγική πραγματικότητα.

 

 

Το βράδυ της Πέμπτης πληροφορηθήκαμε, έτσι, ότι «η Πελοπόννησος βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και αυτή είναι η μεγάλη μας κατάκτηση». Τη συγκλονιστική αυτή δήλωση έκανε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης μετά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, της Κορέας και της Ταϊλάνδης.  Για να εμπεδωθεί προφανώς το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια της ίδιας ανακοίνωσης, στη συνάντηση «αποφασίστηκε η διοργάνωση το καλοκαίρι του 2015 στην Πελοπόννησο κοινής εκδήλωσης παρουσίασης του πολιτιστικού αποθέματος της Πελοποννήσου, του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, της Κορέας και της Ταϊλάνδης, ενώ στη συνέχεια θα διοργανωθούν δύο κοινές εκδηλώσεις, αφενός για την παρουσίαση της Πελοποννήσου σε δημοσιογράφους των συγκεκριμένων χωρών και, αφετέρου, για την ανάπτυξη κοινών επενδυτικών σχεδίων στην Πελοπόννησο».

 

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση  με την επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Ελλάδα, Carolina Petryszyn. Στη συγκεκριμένη συνάντηση ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως «η Πελοπόννησος συνδέεται με ιστορικούς δεσμούς με την Αργεντινή και ειδικά με την ομάδα της Μπόκα Τζούνιορς, πέντε εκ των ιδρυτών της οποίας ήταν Πελοποννήσιοι». Το τι πρότεινε πρέπει να το γνωρίζετε ήδη «τη συνδιοργάνωση μιας εκδήλωσης μαζί με την ομάδα του Αστέρα Τρίπολης, για να αποτελέσει την αφετηρία περαιτέρω ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των πολιτών της Πελοποννήσου και της Αργεντινής». Επενδυτές από την Αργεντινή, προς το παρόν, δεν περιμένουμε, αλλάυπάρχουν «δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού».

 

Τα καλύτερα, λοιπόν, έρχονται για την Πελοπόννησο.  Τα επόμενα χρόνια θα κατακλυστούμε με τουρίστες από την Ινδονησία και επενδυτές από το Βιετνάμ, ενώ λατινοαμερικάνοι  μάγοι της μπάλας θα προσφέρουν αξέχαστες στιγμές στο ποδοσφαιρικό κοινός της περιοχής! Δε γνωρίζουμε αν στα πλαίσια αυτών που αποφασίστηκαν ήταν και αντίστοιχες επισκέψεις από την περιοχή μας στις συγκεκριμένες χώρες. Ομολογούμε ότι αυτά τα εξωτικά ταξίδια πάντα μας άρεσαν αλλά με αυτά που γράφουμε ποτέ δεν πρόκειται να τα κάνουμε. Θα τα κάνουν όμως άλλοι, προφανώς ικανότεροι, που θα μας πληροφορήσουν μετά για τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται αξιοποιώντας το «πολιτιστικό μας απόθεμα» στις χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής .

 

Όλο αυτό το σκηνικό πέρα από την ελαφριά του πλευρά έχει  και τη σοβαρή του, την οποία δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Ο σχεδιασμός των δράσεων είναι φανερό ότι γίνεται με τη λογική ό,τι μας κάτσει. Το τι πρέπει να κάνουμε προφανώς το παραβλέπουμε είτε γιατί δεν το γνωρίζουμε είτε γιατί αυτό  απαιτεί προγραμματισμό και συνέπεια. Η προβολή της περιοχής δεν προκύπτει τυχαία. Οι εκδηλώσεις δεν μπορούν να σχεδιάζονται επί τη ευκαιρία μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης - για επενδύσεις δεν το συζητάμε καθόλου, αυτά δεν υπάρχουν ούτε ως αστείο. Με αυτόν τον πρόχειρο και ευκαιριακό τρόπο πορευόμασταν επί σειρά ετών, οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Το πολιτικό προσωπικό που έμαθε να πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες μεταλλάσσεται, μεταμορφώνεται και  προχωρά ακάθεκτο στο μέλλον. Πόσο καιρό θα μας πάρει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες των εύκολων λύσεων και της κενολογίας; Η απάντηση κόβει  τα γέλια και επαναφέρει  τη μελαγχολία.

 

 

panagopg@gmail.com