Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 14:01

Ο Μαντάς δικαιώνει τον Πετράκο για το αεροδρόμιο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες τις δηλώσεις διαφόρων παραγόντων για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας, δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις. Το θέμα της ιδιωτικοποίησης, μέσω παραχώρησης, έχει μπερδευτεί με την προώθηση των αναγκαίων έργων αναβάθμισής του, και ο καθένας τσαλαβουτά από εδώ και από εκεί. Στο ζήτημα καταρχήν της παραχώρησης του, όπως έγινε για τα άλλα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιώτη για την απόκτησή του. Ο λόγος προφανής, η κίνηση του αεροδρομίου μπορεί να αυξάνεται θεαματικά αλλά δεν είναι ακόμα τέτοια που να ελκύει το ενδιαφέρον. Αντίθετα, απαιτούνται αρκετά χρήματα που σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια από το δημόσιο, δηλαδή όλους εμάς, προκειμένου να  επιτευχθεί η αναβάθμισή του. Σε μια επόμενη φάση, όταν θα έχουν γίνει τα έργα επέκτασης, θα έρθει και η ώρα της παραχώρησης της εκμετάλλευσης. Όποιος νομίζει ότι αυτό δεν θα γίνει, προφανώς, ή δεν ξέρει τι του γίνεται ή κοροϊδεύει τον εαυτό του.

 

 

Όσοι θεωρούν ότι τα αεροδρόμια πρέπει να πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να πετάνε τα αεροπλάνα των ιδιωτικών εταιρειών που κουβαλούν κόσμο στα ξενοδοχεία των ιδιωτών, προφανώς, κάτι έχουν καταλάβει λάθος. Ξεχνούν επίσης ότι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας στα Σπάτα λειτουργεί από ιδιωτική εταιρεία και καμία καταστροφή δεν έχει επέλθει. Αντίθετα, το δημόσιο αντί κάθε τόσο να βάζει χρήματα εισπράττει, λίγα ή πολλά δεν έχει πραγματικά τόσο μεγάλη αξία, αν σκεφτεί κανείς το πόσα θα έδινε αν τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Να θυμηθούμε μήπως πόσα έδινε ο προϋπολογισμός στον «εθνικό μας αερομεταφορέα», την Ολυμπιακή; Αλήθεια, τι ζημιά υπέστη η εθνική μας κυριαρχία από την ιδιωτικοποίηση της; Ή μήπως να υπενθυμίσουμε "την εθνική καταστροφή" στη ναυτιλία με την κατάργηση του Καμποτάζ στην κρουαζιέρα;.

 

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Το κράτος πρέπει να κρατήσει και να ενισχύσει τον ρυθμιστικό και τον ελεγκτικό του ρόλο. Όπως κανένα δημόσιο εστιατόριο ή ξενοδοχείο δε θα είχε ποτέ τύχη, έτσι και ένα δημόσιο αεροδρόμιο δεν μπορεί πλέον να ακολουθήσει τους όρους της αγοράς, όπως αυτοί διαμορφώνονται στον τομέα των αερομεταφορών. Δεν είναι τυχαίες οι ουρές και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα μεγάλα δημόσια, περιφερειακά αεροδρόμια, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες τις περιόδου αιχμής. Είναι κλασική αδυναμία διαχείρισης, γιατί δεν υπάρχει η ευελιξία και η άμεση απόφαση. Τα ζητήματα αυτά είναι λυμένα από χρόνια, στις σύγχρονες οικονομίες.

 

Σε κάθε όμως περίπτωση, και παρά τις όποιες διαφωνίες έχει ο καθένας μαζί τους ιδεολογικά, υπάρχουν πολιτικοί όπως ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, που πιστεύουν ότι το δημόσιο θα πρέπει να λειτουργεί το αεροδρόμιο. Η άποψή του είναι καθαρή και  δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Το παράδοξο είναι η ανακοίνωση του προέδρου της ΝΟΔΕ της ΝΔ και αντιπερειφεριάρχη Πελοποννήσου Περικλή Μαντά. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην παραχώρηση των αεροδρομίων και ο Μαντάς βγήκε να μας πει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αυτό είναι κακό, και εμάς, επειδή μας αγαπά ο Πρωθυπουργός, δεν θα μας ιδιωτικοποιήσουν το αεροδρόμιο!  Κατόπιν αυτού, προφανώς, και έχει δίκιο ο Πετράκος και οι υπόλοιποι που φωνάζουν κατά της παραχώρησης των αεροδρομίων. 

 

Η συγκεκριμένη στάση δείχνει με ανάγλυφο τρόπο το συνολικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Από τη μια μεριά ο παραγοντισμός ως μέθοδος επίλυσης των προβλημάτων «εμείς έχουμε άκρες και δεν θα μας ακουμπήσουν» και από την άλλη η θεοποίηση του δημοσίου και η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα.. Η υπέρβαση αυτών των αντιλήψεων είναι το ζητούμενο. Αν αυτό δεν συμβεί, δεν πρόκειται να βγούμε από την πολιτική και οικονομική κρίση. Το σημαντικό δεν είναι να κάνει τα έργα το δημόσιο στα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά να τα παραχωρήσει όλα πακέτο σε ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες θα υποχρεώνονται να κάνουν και τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης. Τα  λεφτά που το δημόσιο θα εξοικονομούσε να τα δώσει στην υγεία, τη παιδεία και τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Όταν αυτό θα συμβεί τότε θα έχει συντελεστεί μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Μέχρι τότε θα ζούμε με αριστερούς που θέλουν φτηνά αεροδρόμια για τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες και δεξιούς που θα θέλουν δημόσια αεροδρόμια για να διορίζουν καθαρίστριες.

 

 

panagopg@gmail.com