Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 15:03

Απλοποίηση φορολογίας για ανάπτυξη του city break

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μετά από ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου στην Καλαμάτα, δεν υπάρχει νοήμων ντόπιος ή επισκέπτης που να μην αντιλαμβάνεται ότι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι ιδανική για city break.

Για να καθιερωθεί όμως η Καλαμάτα ως προορισμός για τουρισμό πόλης, δεν αρκεί να το συζητάμε μεταξύ εσπρέσο και τσίπουρου μέχρι να συμφωνήσουμε στο τέλος, μετά από δυο-τρία καραφάκια, πως το κράτος δεν κάνει τίποτα. Ούτε πάλι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο δυσκίνητο πρόγραμμα, που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ και που θα μείνει στα χαρτιά όπως εκατοντάδες άλλα γραφειοκρατικά δημιουργήματα, τα οποία έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα όση οι δημιουργοί τους με την... Αστροφυσική. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αρθούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν να αναπτυχθεί ο τουρισμός πόλης στην Καλαμάτα.
Καταρχάς, και για να ξεπεραστεί το μεγάλο έλλειμμα κλινών που υπάρχει στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα εκατοντάδες ανοίκιαστα διαμερίσματα της πόλης. Σήμερα τα ανοίκιαστα διαμερίσματα δεν αξιοποιούνται τουριστικά επειδή δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την εκμίσθωσή τους, χωρίς ο ιδιοκτήτης τους να κάνει έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ και χωρίς να πληρώσει εισφορές στον ΟΑΕΕ. Ετσι, κάποιος που έχει μια μικρή γκαρσονιέρα ανοίκιαστη, αν θελήσει να την εκμισθώνει νόμιμα τα Σαββατοκύριακα και πληρώσει φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές, στο τέλος για να μην μπει φυλακή θα αναγκαστεί να την... πουλήσει. Βεβαίως υπάρχει  πάντα και η... μαύρη αγορά, αλλά τότε δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ψηφιακές εφαρμογές και τουριστικές ιστοσελίδες για την προώθηση της ενοικιαζόμενης κατοικίας.
Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 60.000 ελληνικά νοικοκυριά νοικιάζουν ήδη τις κατοικίες τους σε τουρίστες, κυρίως μέσω της Airbnb. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της νέας τάσης, πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η η αμερικανική εταιρεία Airbnb προσφέρει -είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε μέσω κινητού τηλεφώνου- 800.000 κατοικίες σε 34.000 πόλεις και 190 χώρες. Ο δε τζίρος της ξεπερνά σήμερα τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εκεί έξω από την Τσακώνα λοιπόν, υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε διαστημική πύλη για να μπουν μερικά από αυτά στα καλαματιανά ταμεία: Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να εκμισθώνουν νόμιμα τα ακίνητά τους χωρίς να κινδυνεύουν να μπουν φυλακή. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό, από το να απαλλάσσεται ο ιδιοκτήτης από άλλες υποχρεώσεις  καταβάλλοντας το 10% του μισθώματος για φόρους (ΦΠΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.) και για ασφαλιστικές εισφορές. Εννοείται ότι στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου θα οφείλει να δηλώνει το συνολικό εισόδημά του στην Εφορία και ότι θα φορολογείται με βάση τις κλίμακες που ισχύουν για όλους. Αν λοιπόν κάποιος νοικιάσει το διαμέρισμά του ένα Σαββατοκύριακο για 60 ευρώ, θα πληρώσει για φόρους και εισφορές 6 ευρώ και θα έχει το κεφάλι του ήσυχο. (Βεβαίως το ελληνικό κράτος θα θέλει να επιβάλει υψηλότερους φόρους, αλλά δυστυχώς εκεί έξω από την Τσακώνα υπάρχουν και... ανταγωνιστές με πολύ χαμηλότερους).
Κάπως έτσι μπορεί να ξαναπάρει μπροστά η αγορά ακινήτων και να κινηθεί μαζί της κι ο κατασκευαστικός κλάδος. Παράλληλα θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα ώστε να “αποσυρθούν” σταδιακά από την πόλη οι χουντοκατασκευές και να αντικατασταθούν από καλαίσθητα κτήρια, που δεν προσβάλλουν την αισθητική και την ιστορία της πόλης.
Επειδή όμως θεωρώ πιο πιθανό να φτιάξει ο Τατούλης διαστημική πύλη παρά να γκρεμιστούν επί δημαρχοντίας Νίκα τα εκτρώματα που έχουν σηκωθεί ακόμα και στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, σταματώ εδώ και θα συνεχίσω μια άλλη φορά, όταν θα ωριμάσουν περισσότερο οι συνθήκες. Και οι συνθήκες θα ωριμάσουν μόνο όταν θα γίνει αντιληπτό ότι τα λεφτά δεν τα φέρνουν οι... πρωθυπουργοί, κι ότι μπορούμε να βγάλουμε χρήματα πουλώντας τουριστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε μια πόλη που διαθέτει ήλιο και θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο. Δυστυχώς, οι άρχοντες της πόλης έχουν μείνει σε άλλες εποχές - και αντί να διεκδικούν τα πιο απλά και αυτονόητα, τρέχουν στα υπουργεία και ζητούν να χαρακτηριστεί η Νέα Είσοδος δευτερεύον επαρχιακό δίκτυο. Λες και δε συνδέει το αεροδρόμιο με το κέντρο της Καλαμάτας, αλλά την Κάτω Ραχούλα με την Απάνω Ρούγα.
Ποιος έχασε όμως την ντροπή για να τη βρουν οι άρχοντες;
Είμαστε καταδικασμένοι να προχωρήσουμε μόνοι μας.

Θανάσης Λαγός
e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 15:12