Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 16:04

Να απαγορευτεί η εκτός σχεδίου δόμηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αναγνώστης διαβάζοντας το άρθρο μας "Αύξηση τελών στο θέρετρο της Βέργας" σχολίασε στο πόρταλ της "Ε":

"Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Εχει απόλυτο δίκιο. Ναι, να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη στη Βέργα. Ναι βρε αδερφέ, πρέπει να πληρώνουμε όλοι το ίδιο, αλλά όμως να έχουμε και όλοι τα ίδια δικαιώματα. Γιατί αν ο κύριος που έγραψε το άρθρο πήγαινε μια βόλτα στη Βέργα δεν θα έβλεπε μόνο τα ωραία σπίτια, αλλά θα έβλεπε πως δεν υπάρχουν αστικά λεωφορεία. Θα έβλεπε ότι πολλοί δρόμοι δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι, ότι πολλά σπίτια είναι χωρίς αποχέτευση, ότι λείπουν κάδοι απορριμμάτων, ότι ο ταχυδρόμος φέρνει τα γράμματα αλλά τα ρίχνει σε άδεια κουτιά που έχουν τοποθετηθεί σε ειδικά σημεία και ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Θα έβλεπε πολλά άλλα τα οποία δεν συναντούμε σε πολιτισμένες ευρωπαϊκές πόλεις όπως θεωρείται η Καλαμάτα. Ναι λοιπόν, να πληρώσουμε και παραπάνω βρε αδερφέ, αλλά θέλουμε και τα ίδια προνόμια. Μας παρέχετε υπηρεσίες και πληρώνουμε για αυτές".

Με τη σειρά μου, θα συμφωνήσω απολύτως με τον αναγνώστη. Εχοντας πάει λοιπόν πολλές φορές στη Βέργα, γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Γνωρίζω όλες τις ελλείψεις και γι' αυτό σε καμία περίπτωση δε θα χαρακτήριζα εγώ… θέρετρο τη Βέργα, όπως δηλαδή τη χαρακτήρισαν οι διαδηλωτές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Θα τη χαρακτήριζα ένα προβληματικό πολεοδομικό διαμέρισμα που έχει σοβαρές ελλείψεις εξαιτίας της άναρχης δόμησης των τελευταίων δεκαετιών.

Στο σημείο όμως που θα συμφωνήσω απολύτως με το σχόλιο του αναγνώστη είναι όταν αναφέρει: "Θα έβλεπε πολλά άλλα τα οποία δεν συναντούμε σε πολιτισμένες ευρωπαϊκές πόλεις".

Γιατί όμως δεν τα συναντάμε αυτά στις πολιτισμένες ευρωπαϊκές πόλεις; Για έναν απλό λόγο: Επειδή απαγορεύεται διά ροπάλου η εκτός σχεδίου δόμηση - και γιατί πρώτα δημιουργούνται οι υποδομές στις υπό πολεοδόμηση περιοχές και μετά αρχίζει η ανέγερση υποδομών. Στις πολιτισμένες χώρες δηλαδή, δεν μπορεί ο καθένας να χτίσει όπου του… σηκώνεται καλύτερα η οικοδομή.

Δυστυχώς όμως αυτά όμως συμβαίνουν μόνο στις πολιτισμένες χώρες. Στην πατρίδα μας ο καθένας χτίζει όπου θέλει, και στη συνέχεια διαδηλώνει γιατί δεν λειτουργούν σχολεία κοντά στο σπίτι του και γιατί καθυστερεί η αποκομιδή των απορριμμάτων. Χτίζει μέσα στα ρέματα και, όταν στην πρώτη βροχή το ρέμα πάρει την οικοσκευή,  ωρύεται μπροστά στις κάμερες για την απουσία του κράτους. Χτίζει σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα όρια της πόλης, κι ενώ απαιτεί να του μεταφέρονται δωρεάν τα παιδιά στο σχολείο απορεί πώς δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα και το τεράστιο δημόσιο χρέος. Χτίζει σε περιοχές όπου δεν υπάρχει νερό και στη συνέχεια κλείνει τους δρόμους απαιτώντας από την Πολιτεία να υδροδοτήσει τον οικισμό που δημιουργήθηκε εκτός σχεδίου πόλης. Αυτή την περίοδο μάλιστα, διαδηλώνει για να συνεχιστεί παντού η εκτός σχεδίου δόμηση, ώστε να μπορεί στο μέλλον να… διαδηλώνει για την έλλειψη υποδομών.

Πριν τρελαθούμε τελείως λοιπόν -αν δεν έχουμε ήδη τρελαθεί- θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές σε κάθε πιθαμή της επικράτειας ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες αυτών που οικοδομούν σε εκτός σχεδίου περιοχές. Επίσης, είναι αδύνατον να δημιουργηθούν χιλιάδες διάσπαρτοι οικισμοί με σοβαρές υποδομές. Χρειάζονται συμπαγείς πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, που θα συνδέονται μεταξύ τους με ασφαλές σύγχρονο δίκτυο.

Γι' αυτό λοιπόν, πρέπει να απαγορευτεί εντελώς η εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη την επικράτεια και να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης εκτάσεις με μέγεθος που θα επιτρέπει την εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών. Οποιος ισχυρίζεται ότι είναι εφικτή η συνέχιση της εκτός σχεδίου δόμησης και η εφαρμογή πολεοδομικών μελετών σε απέραντες εκτάσεις... δεν είναι τίποτε άλλο παρά γνήσιος εκφραστής του συστήματος των πελατειακών σχέσεων, που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία.

Πριν από λίγα χρόνια, οι εκφραστές αυτοί του συστήματος των πελατειακών σχέσεων λοιδορούσαν όσους υποστήριζαν ότι η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία. Σήμερα, λοιδορούν όσους υποστηρίζουν ότι η άναρχη οικοδομική ανάπτυξη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση των ακινήτων και ότι η επόμενη χρεωκοπία θα είναι... χωροταξική. Οσοι διαφωνούν, ας ρωτήσουν αυτούς που διαδήλωναν στο παρελθόν για να μην ανοίξει η Νέα Είσοδος στην Καλαμάτα... Ας ρωτήσουν επίσης αυτούς που ήταν ορκισμένοι εχθροί της πεζοδρόμησης της Αριστομένους.

Η ουσία είναι μία: Η πολεοδομική τάξη αναβαθμίζει τις περιοχές και αυξάνει τις αξίες των ακινήτων. Αντίθετα, το πολεοδομικό χάος οδηγεί στη μείωση των αξιών και στην απαξίωση περιοχών που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να γίνουν... θέρετρα.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 19:47

NEWSLETTER