Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 08:02

Ο Νέδοντας και η ιστορία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ολα καλά με την άσκηση ετοιμότητας για απεγκλωβισμό οδηγού από αμάξι που έπεσε στον πλημμυρισμένο Νέδοντα, αλλά το σενάριο εργασίας μοιάζει με εφιάλτη. Και το τεράστιο ζήτημα που έχει τεθεί πολλές φορές εδώ και δύο περίπου δεκαετίες είναι η λήψη μέτρων τα οποία θα αποτρέψουν τους κινδύνους για την πόλη σε περίπτωση πλημμύρας.


Ο Νέδοντας έχει ιστορικό καταστροφών που καταγράφεται στην έκδοση των ΓΑΚ Μεσσηνίας "Καλαμάτα 1830-1940" (μια πολύ σημαντική εργασίας της Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα και της Χριστίνας Θεοφιλοπούλου-Στεφανούρη):
• Το 1839. "Γράφουν εκ Καλαμών την 11 τρέχοντος μηνός (Νοεμβρίου) ότι προ δύο ημερών επεκράτη ραγδαιοτάτη βροχή, εις τρόπον ώστε ο παρά την πόλιν ποταμός έγινε δ’ ολόκληρον την ημέραν αδιάβατος".
• Το 1860. "Η ενταύθα γέφυρα του ποταμού Δαφνώνος εκόπη εις το μέσον ένεκα της μεγάλης ροής και ορμής του ύδατος".
• Το 1892. "Ο χείμαρρος Νέδων ορμητικώς καταρρέων μετά ταχύτητος 3,5 μέτρων κατά δευτερόλεπτον συμπαρέσυρε την ξύλινην γέφυραν, την ενούσαν την πόλιν μετά των Καλυβίων".
• Το 1924. "Την μοιραίαν και τραγικήν πλημμύραν της 16ης Οκτωβρίου τα κύματα του ποταμού εξεχύθησαν εις την πόλιν και την συνεκλόνισαν εκ θεμελίων εις τα κεντρικά σημεία της".
• Το 1935. "Τα νερά ανεβαίνουν εις τα πεζοδρόμια και εισέρχονται μέσα εις τα καταστήματα των οποίων το δάπεδον είναι ίσον με την επιφάνειαν των πεζοδρομίων".
Είναι μερικές μόνον φράσεις ενδεικτικές των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο Νέδοντας (ή Δαφνώνας), αλλά και των κινδύνων που υπάρχουν σε περίπτωση έντονης κακοκαιρίας και πραγματικά "ακραίων καιρικών φαινομένων" τα οποία φυσικά δεν μας έχουν εγκαταλείψει όσο και να το θέλουμε. Αλλωστε υπάρχει ένα πλήθος καταστροφών που έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια από τη ροή των νερών σε άλλα σημεία της πόλης, τα οποία δεν μπορεί παρά να μας βάζουν σε ανησυχία για το μέλλον.
Το πρόβλημα δεν το λύνουν ούτε ο εγκιβωτισμός της κοίτης του ποταμού ούτε και το σκέπασμα. Αντιθέτως δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς εμποδίζεται η φυσική ροή και εγκλωβίζονται φερτά υλικά που μπορεί να λειτουργήσουν ως… υπόγειο φράγμα και να δημιουργήσουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το καταλάβει, ο κίνδυνος φαίνεται όταν φουσκώνει το ποτάμι και ανεβαίνει επικίνδυνα. Εχει επισημανθεί επίσης στις σχετικές μελέτες που υπάρχουν, και έχουν υποδειχθεί μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν. Φυσικά έχουν κόστος, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ουδέποτε η προστασία της πόλης από το Νέδοντα δεν απασχόλησε στα σοβαρά τις δημοτικές αρχές.
Οι παράγοντες υπολογίζουν ότι η υδάτινη βόμβα δεν θα σκάσει στα χέρια τους, άλλοι θεωρούν υπερβολικούς τους φόβους, άλλοι ότι το ισοζύγιο κόστους-οφέλους είναι δυσανάλογο. Ελπίζουμε ότι ο Νέδοντας δεν θα θυμώσει ποτέ από εδώ και πέρα, γιατί η ζημιά που μπορεί να κάνει είναι ανυπολόγιστη.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 18:04