Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 14:17

Eνα σχέδιο για το Ιστορικό Κέντρο

Γράφτηκε από τον

Eνα σχέδιο για το Ιστορικό Κέντρο

Με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι το Ιστορικό Κέντρο (έτσι όπως προσδιορίζεται η "καρδιά του") αποτελεί μια ζωντανή περιοχή που έχει να προσφέρει πολλά στην όποια προσπάθεια, γίνεται προκειμένου η Καλαμάτα να γίνει προορισμός με ξεχωριστή ταυτότητα.

Σε αυτό συμβάλλουν μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι έχουν να κάνουν τόσο με τη θέση του στον ιστό της πόλης, όσο και με την ξεχωριστή φυσιογνωμία της περιοχής.

Η θέση του στον ιστό το καθιστά σταυροδρόμι για διάφορες λειτουργίες της πόλης και στέκι για έναν κόσμο που έχει δεθεί βιωματικά με το χώρο της παλιάς πόλης, προέρχεται από τις συνοικίες που το περιβάλλουν και δίνει το δικό του χρώμα. Ο διπλός λειτουργικός χαρακτήρας με εμπορικές δραστηριότητες το πρωί και χώρους αναψυχής το βράδυ, επιτρέπει να διατηρείται η ζωντάνια που αποτρέπει την γκετοποίηση και την εγκατάλειψη που καταγράφεται σε άλλες πόλεις. Η παράλληλη λειτουργία ως περιοχή κατοικίας, όσες δυσκολίες και να υπάρχουν στη συνύπαρξη, ενισχύει αυτό το χαρακτηριστικό και συμβάλλει στη δημιουργία μιας ιδιότυπης λειτουργικά συνοικίας.

Θα πρέπει να σταθούμε ιδιαιτέρως στο δεύτερο παράγοντα, καθώς αυτός επηρεάζει και το παρόν αλλά και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Γιατί η φυσιογνωμία της είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που την κράτησε ζωντανή, διαφορετικά θα είχε μετατραπεί σε μια περιοχή πολυώροφων κτηρίων όπως αυτά που ξεφύτρωσαν πριν τεθούν οι περιορισμοί. Και αυτή η φυσιογνωμία όχι μόνον πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να τονωθεί με την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων, πολλά από τα οποία έχουν καταγραφεί με διάφορες ευκαιρίες. Το πρώτο έχει να κάνει με την εκκαθάριση ορισμένων ερειπίων που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Το δεύτερο σχετίζεται με τη φροντίδα έτσι ώστε η περιοχή να είναι στοιχειωδώς καθαρή καθώς μάλιστα πηγαινοέρχονται αμέτρητοι άνθρωποι και οι νύχτες αφήνουν πίσω τους πολλές φορές τα χειρότερα αποτελέσματα. Το τρίτο με την αυστηρή εφαρμογή κανόνων για την κυκλοφορία των οχημάτων καθώς σήμερα επικρατεί το ανεξέλεγκτο. Το τέταρτο αφορά γενικότερες παρεμβάσεις ανάδειξης των μνημείων όπως είναι το Κάστρο και ανακατασκευής διατηρητέων κτηρίων με πρώτο το "Κορφιωτάκειο". Και φυσικά πάνω απ’ όλα είναι η ιχνηλάτηση και ανάδειξη στοιχείων της πόλης που βρίσκεται κάτω από τη γη και είναι γνωστή από προηγούμενες έρευνες.

Συνολικά απαιτείται η συγκρότηση ενός σχεδίου που θα αποβλέπει στην ενθάρρυνση και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μέσα από κίνητρα, παροχή υπηρεσιών και δημιουργία υποδομών. Πριν από λίγα χρόνια είχε εξαγγελθεί μετ’ επαίνων η συνεργασία με άλλους δήμους της Ευρώπης που διαθέτουν ιστορικά κέντρα, στο πλαίσιο Κοινοτικού προγράμματος. Εμεινε όμως μόνο η εξαγγελία χωρίς να γίνουν κάποιες παραπέρα ενέργειες ανταλλαγής εμπειριών ή χρηματοδότησης δράσεων.

Ο δήμος οφείλει να "χτίσει" το δικό του πρόγραμμα. Ξεκινώντας από τα απλά που είναι η… μάνικα για την καθαριότητα και φθάνοντας στα πιο σύνθετα που έχουν να κάνουν με την χορήγηση κινήτρων και τις προτάσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης των διατηρητέων. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ιστορικό Κέντρο όπως έχει προσδιοριστεί, πάει πολύ πιο μακριά από την πλατεία Αγίων Αποστόλων.

 

 

Ηλίας Μπιτσάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 14:50