Τρίτη, 06 Μαϊος 2014 14:16

Τριφασικό εκλογικό σύστημα στα τοπικά

Γράφτηκε από τον

Τριφασικό εκλογικό σύστημα στα τοπικά

Το θέμα των τοπικών συμβουλίων απασχολεί τους δημοτικούς παράγοντες μόνον πριν από τις εκλογές.

 

Τότε τρέχουν για να συμπληρώσουν σε πόλεις και χωριά τον απαιτούμενο αριθμό ή να συμπεριλάβουν το μέγιστο δυνατό αριθμό, καθόσον ελπίζουν ότι και ο τελευταίος υποψήφιος κάτι θα φέρει. Ουκ ολίγες φορές στο παζάρι μπαίνει και η αντιμισθία που είναι συγκριτικά μικρή, αλλά δεν παύει να είναι ένα πολύτιμο ποσό ειδικά στις σημερινές συνθήκες. Φυσικά και οι εξυπηρετήσεις παίζουν το δικό τους ρόλο, ένας υποψήφιος με σόι στο χωριό μπορεί να ανταλλάξει τη συμμετοχή με πεντάμηνο για ένα από τα άνεργα παιδιά της οικογένειας. Δεν είναι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, άλλωστε κάποιοι άνθρωποι το εξομολογούνται χωρίς δυσκολία. Ολα αυτά αποτελούν επιπλέον λόγους αποσύνδεσης του τοπικού συμβουλίου από τα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών, αλλά δυστυχώς η συζήτηση για τέτοιας φύσεως προβλήματα δεν έχει γίνει ποτέ σοβαρά. Αλλωστε κατά κανόνα αποτελούν πλεονέκτημα για τον εκάστοτε δήμαρχο που μπορεί να έχει μηχανισμό και να εκδουλεύει, γεγονός που αξιοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση για να μην αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί των προηγούμενων εκλογών και να έχει το κεφάλι της ήσυχο με τους δήμους όπου κυριαρχούν οι δικοί της άνθρωποι.
Πέραν τούτων όμως έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε τον τρόπο με τον οποίο ο νομοθέτης μεταχειρίζεται τους τοπικούς εκπροσώπους κατά περίπτωση σε σχέση με τη δημοτική εξουσία:
- Οταν ο πληθυσμός είναι πάνω από 2.000 κατοίκους, επειδή θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του δημάρχου λόγω μεγέθους και σημασίας, ο συνδυασμός που κερδίζει το δήμο παίρνει τα 3/5 των μελών του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας ακόμη και αν είναι ο τελευταίος σε ψήφους στη συγκεκριμένη περιοχή. Εδώ όχι μόνον δεν υφίσταται ζήτημα δημοκρατίας αλλά ουσιαστικά πρόκειται για συμβούλιο "δοτών".
- Οταν ο πληθυσμός είναι από 301 έως 2.000 κατοίκους σκάει μύτη η δημοκρατία: Η εκλογή γίνεται με απλή αναλογική και μάλιστα με το +1. Ετσι και αλλιώς… γραμμένα έχουν τα συμβούλια και το μέγεθος δεν μπορεί να γίνει απειλητικό για την διοίκηση του δήμου.
- Οταν ο πληθυσμός είναι μέχρι 300 κατοίκους εμφανίζεται η δημοκρατία του χωριού και εκλέγεται ως εκπρόσωπος ο υποψήφιος του συνδυασμού που ήρθε πρώτος σε αυτό.
Τριφασικό το σύστημα και αποκαλυπτικό των προθέσεων του νομοθέτη που χρησιμοποιεί διαφορετικά μέτρα και σταθμά έτσι ώστε να μην ενοχλείται ο εκάστοτε δήμαρχος από τοπικά συμβούλια που θα είχαν τη δύναμη να εναντιωθούν. Φυσικά αμέτοχοι στο κόλπο αυτό δεν είναι και οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγούν από θεσμικά βαρίδια. Σε πρώτη φάση από την εποχή ήδη του "Καποδίστρια" είχαν περιοριστεί σοβαρά οι αρχικές αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να νεκρώσουν τα τοπικά συμβούλια. Ο "Καλλικράτης" όχι μόνον δεν τα τόνωσε, αλλά υποτάσσοντας τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων στον εκάστοτε δήμαρχο, κατάφερε να προσδώσει διακοσμητικό ρόλο ακόμη και σε αυτά που χρησιμοποιούνται ως δεκανίκι της δημοτικής εξουσίας. Η εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας ουσιαστικά εκμηδενίστηκε και τα χωριά αποτελούν απλώς δεξαμενές ψήφων για τους διοικούντες που μοιράζουν τσιμέντα και πανηγύρια για τους… ιθαγενείς.

Ηλίας Μπιτσάνης