Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014 13:35

Προαστιακός, κυκλοφοριακό και πόλη…

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πάει κι έρχεται η υπόθεση του προαστιακού, επιμένουν οι φίλοι του σιδηροδρόμου και πιέζουν με κάθε τρόπο, αλλά η αυτοδιοίκηση καθεύδει υπό μανδραγόραν.

 

 

Μήνες ολόκληρους οι δημοτικοί παράγοντες συζητούσαν για τον τρόπο που θα οργανώσουν την εκλογική μάχη και έφτιαχναν ψηφοδέλτια, αλλά τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη και την περιοχή ήταν κλειδωμένα στο ντουλάπι. Κατά συνέπεια δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι το θέμα του προαστιακού δεν συζητήθηκε ούτε στην Καλαμάτα, ούτε στις περιοχές που εξυπηρετούνται από πιθανή λειτουργία του.
Οι εκλογές τελείωσαν, τα προβλήματα παραμένουν ανοιχτά και αναζητούν ανθρώπους που θα αντιλαμβάνονται τόσο τη σημασία όσο και τις πλευρές τους. Μια επιπόλαιη ανάγνωση της υπόθεσης «προαστιακός» θα μπορούσε να οδηγήσει στο ότι δεν χρειάζεται και πως πρέπει να… εξοβελιστεί στο Ασπρόχωμα, γιατί ενοχλεί εκείνους που θέλουν να πουλήσουν οικόπεδα. Δεν το αναφέρουμε τυχαίως βεβαίως: Οι… αρχαίοι στα ζητήματα της πόλης θυμούνται το σάλο που προκάλεσε σχετική βολιδοσκόπηση πριν από 7 χρόνια, όταν ακόμη ο σιδηρόδρομος ήταν ζωντανός και παίρναμε υποσχέσεις… αναβάθμισής του από βουλευτές και παράγοντες.
Ο προαστιακός είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ρομαντική αναπόληση του παρελθόντος ή από την ανασύνθεσή του ως τουριστικής ατραξιόν. Πέραν της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης πολλών περιοχών, είναι ένα εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος της Καλαμάτας. Η γραμμή περνάει κοντά από κρίσιμες λειτουργίες (ΤΕΙ, Νοσοκομείο και μελλοντικό Δημαρχείο), από μεγάλο τμήμα του οικιστικού ιστού της πόλης αλλά και από πολλές αγροτικές περιοχές του διευρυμένου δήμου. Η λειτουργία προαστιακού με επαρκή δρομολόγια, σε συνδυασμό με περιοριστικά μέτρα για τη στάθμευση στην πόλη, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση του κέντρου από αυτοκίνητα - καθώς ο σταθμός βρίσκεται στην καρδιά των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών στις οποίες προσφεύγουν οι επισκέπτες. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι θα οργανωθούν τα δρομολόγια με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν πραγματικά τη μετακίνηση και θα λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών, και όχι με τους όρους που βολεύουν τους ιδιώτες των μεταφορών.
Πέραν αυτής της πλευράς όμως, η υπόθεση του προαστιακού αγγίζει και με άμεσο τρόπο το κυκλοφοριακό και το συγκοινωνιακό της Καλαμάτας, καθώς θέτει επί τάπητος το ζήτημα της λειτουργίας μέσου σταθερής τροχιάς στην πόλη. Ο σταθμός είναι στο κέντρο και λειτουργεί τερματικά για τον προαστιακό, θα μπορούσε όμως να λειτουργεί και ως αφετηρία για έναν τύπο τραμ που θα ήταν συμβατός τόσο με τις υποδομές όσο και με τα χαρακτηριστικά των δρόμων της Καλαμάτας και θα φθάνει τουλάχιστον μέχρι το "Φιλοξένια". Δεν είναι καν πρωτότυπη η ιδέα: Εχει διατυπωθεί κι από άλλους, που γνωρίζουν πολύ πιο καλά τα ζητήματα τόσο του σιδηροδρόμου όσο και των μέσων σταθερής τροχιάς. Εφόσον εκτιμηθεί πως είναι εφικτή η εφαρμογή της, ασφαλώς μπορεί να αλλάξει ριζικά τις συνθήκες κυκλοφορίας στην πόλη, να τονώσει τα χαρακτηριστικά της ως προς την ποιότητα ζωής, αλλά και ταυτοχρόνως να διευκολύνει τους πολίτες στις μετακινήσεις τους, σε συνθήκες κρίσης.
Η συνέχιση της συζήτησης για το κυκλοφοριακό με όρους προηγούμενων δεκαετιών και με όρια τα συμφέροντα ιδιωτών της μεταφοράς, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε λύσεις... στον αιώνα τον άπαντα. Αν οι δημοτικοί παράγοντες θέλουν, μπορούν τώρα να αρχίσουν την αναζήτηση λύσεων για τις μεταφορές, που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και θα μπορούσαν δημιουργικά να εφαρμοστούν και στην Καλαμάτα. Διαφορετικά, κάποια άλλη μελέτη θα γίνει και θα έχει την τύχη των προηγούμενων.

 

Ηλίας Μπιτσάνης