Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011 13:09

Ενα "παρατηρητήριο" για τη θάλασσα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η επίσημη ανάλυση από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για τη σύνθεση της βλέννης που "τρομοκρατεί" πολλούς κολυμβητές στην Καλαμάτα, δικαιώνει την επιμονή μας για την ανάγκη δημιουργίας ενός "παρατηρητηρίου" μέσα από το οποίο θα παρακολουθούνται όλα τα φαινόμενα που έχουν σχέση με τη θαλάσσια περιοχή.
Κατ’ αρχάς στα θετικά θα πρέπει να τονίσουμε την πρωτοβουλία των στελεχών της ΔΕΥΑΚ που κινήθηκαν για να έχουν μια επιστημονική απάντηση γύρω από το θέμα αυτό, καθώς το… ράδιο αρβύλα ενοχοποιούσε την εγκατάσταση της μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Στα θετικά ακόμη το γεγονός ότι υπάρχει ένας οργανισμός που ασχολείται με την ποιότητα των νερών και τα αποτελέσματα των ερευνών που δημοσιοποιήθηκαν προχθές είναι ενθαρρυντικά.  Τα δύο αυτά στοιχεία συνδυασμένα σε μια κρίσιμη περίοδο, δίνουν απαντήσεις σε φαινόμενα που είναι δυσάρεστα αλλά απολύτως φυσιολογικά.
Το σημειώνουμε αυτό ιδιαιτέρως καθώς πρόκειται για φυσικό φαινόμενο και όχι για ρύπανση. Το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή χύνονται πολλά ρέματα, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασιακές αναστροφές και την αναμόχλευση του βυθού από ρεύματα, είναι οι παράγοντες που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς προκαλούν την εμφάνιση αυτού του φαινομένου.
Από εκεί και ύστερα ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να δημιουργήσει εκείνους τους μηχανισμούς οι οποίοι θα προστατεύσουν την φήμη της περιοχής, θα ενεργούν προληπτικά και θα είναι έτοιμοι να ενημερώσουν σε κάθε περίπτωση. Από όσα μπορούμε να γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, η ΔΕΥΑΚ διέθετε καλά οργανωμένο χημείο που μπορεί να ανταποκριθεί μέχρις ενός ορισμένου σημείου σε βασικές απαιτήσεις. Από όσα γνωρίζουμε γίνονται τακτικά μετρήσεις μικροβιολογικών παραμέτρων, αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα.
Και όταν αναφερόμαστε σε προϋποθέσεις εννοούμε την υλοποίηση κάποιων σχεδίων που υπήρχαν από παλαιότερα και αναφέρονταν σε συμφωνία με το ΕΛΚΕΘΕ ώστε ενισχυμένο με μέσα και προσωπικό το εργαστήριο να κάνει και περιβαλλοντικές μετρήσεις σε θάλασσα και ποτάμια. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε αυτή η συνεργασία, εκείνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι πως ο δήμος θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στους πολίτες για φαινόμενα τα οποία μπορούν να πλήξουν την εικόνα της πόλης και τον τουρισμό.
Από την άλλη πλευρά θα χρειαστεί… ψυχραιμία και από τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να αντιληφθούν τη ζημιά που προκαλούν ανευθυνότητες και τερατολογίες. Ολοι γνωρίζουν πως το φυτοπλαγκτόν τέτοιες εποχές συνήθως μετά από κάποια ώρα εξαφανίζεται, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι φροντίζουν να το… εμπλουτίσουν ακόμη και με απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού που… κόβουν βόλτες επιπλέοντας στη θάλασσα. Και στόμα με στόμα να μεταδίδονται απίστευτα πράγματα που μόνον ζημιά μπορούν να κάνουν.
Το "παρατηρητήριο" του δήμου θα πρέπει να μετράει, να πληροφορείται και να πληροφορεί εγκαίρως όταν χρειαστεί. Και επιμένουμε πως αυτό είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η πλατεία και η ανάπλαση Δήμος και αρχαιότητες »

NEWSLETTER